Kirin: Virovitica se ne može razvijati, nedostaje nam radnika

Foto: FaH

Za četiri investicije u virovitičkoj poslovnoj zoni gradsko vijeće je odlučilo dodijeliti ukupno 851.972 eura potpore, a kako se radi o proizvodnoj i prerađivačkoj djelatnosti, sve više nedostaje radnika, rekao je Hini gradonačelnik Ivica Kirin.

Jučer je položen kamen temeljac za proizvodno-skladišne hale za preradu suhog voća tvrtke MP Product. Na realizaciju čekaju investicije tvrtki VIRO plus, Dodir prirode i Fox interijeri, a sve one u virovitičkoj poslovnoj zoni bavit će se nekim vidom proizvodnje ili prerade.

"Nemoguće je planirati daljnji razvoj bez radne snage"

Kirin kaže da se Virovitica odjednom suočava s problemom nedostatka radnika te da u gradu i okolici nikad nije bilo toliko zaposlenih i toliko mali postotak nezaposlenih.

"Doveli smo se u situaciju kad je daljnji razvoj nemoguće planirati bez strane radne snage", kaže Kirin.

Budući da je virovitički kraj prije svega poznat po poljoprivrednoj proizvodnji, u tom sektoru nedostaje najviše radnika. No nedostaje ih i u građevinarstvu, a razlog je ekspanzija građevinskih radova koje pokreće grad, ali i privatni sektor.

Ipak, kaže Kirin, ostao je problem zapošljavanja dijela populacije koji teže nalazi posao. Riječ je o ženama starijima od 35 godina, bez obzira radi li se o onima sa završenom osnovnom ili srednjom školom. Stoga ostaje pronaći model kako zaposliti i taj dio populacije.

"Nedostaje i specijaliziranih i visokoobrazovanih kadrova"

Nedostaje i specijaliziranih te visokoobrazovanih kadrova koje Virovitica namjerava privući iz Zagreba, čim se brzom cestom poveže sa središtem Hrvatske.

Na upit što je Viroviticu učinilo poželjnom za privatne investitore, Kirin odgovara da se radi o više čimbenika. Nude se poticaji za pokretanje proizvodnih djelatnosti, a prostori u poslovnim zonama dočekuju investitore opremljeni svim potrebnim priključcima i pratećom infrastrukturom.

Ipak, ističe prvi čovjek Virovitice, prednost nad drugim gradovima je brzina ishođenja građevinskih i ostalih dozvola.

"Priprema za početak investicije je najvažnija", kaže Kirin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.