Kako je najvažniji Hitlerov plan propao zbog Jugoslavije

Foto: Wikipedia

Operacija Tajfun bila je njemačka vojna kampanja tijekom Drugog svjetskog rata u kojoj je napadnut glavni grad Sovjetskog Saveza - Moskva. Borbe su trajale tri mjeseca prije nego što je ofenziva zaustavljena. Jedna od bitaka označila je prekretnicu na istočnom frontu.

Hitler je očekivao sovjetsku predaju prije zime

Plan njemačke vojske bio je brzo zauzimanje strateških pozicija na prostranom europskom istoku prije nego što se Sovjetski Savez mobilizira. Hitler se nadao da će Staljin zatražiti primirje, prepustiti mu Ukrajinu i Baltik, a sebi ostaviti prostora da se ponovo pozabavi Britanijom i ugrozi njena područja na Srednjem Istoku. 

Hitler je bio velik ljubitelj povijesti te je dobro znao kako je završila zadnja invazija na Rusiju koju je organizirao Napoleon Bonaparte. Nije htio napraviti istu grešku i provesti zimu u Rusiji - plan je bio da se Sovjeti predaju prije nego što zahladi. Međutim, plan je odgođen zbog Jugoslavije i Grčke.

Invazija odgođena zbog događaja na Balkanu

Nakon što se dogodio državni udar u Beogradu, a nova politička snaga tamo nije favorizirala Trojni pakt, Hitler je odlučio okupirati Jugoslaviju. Usput je poslao vojsku u Grčku kako bi pomogao Talijanima koji se i nisu baš dokazali kao vojna sila u ratu.

Njemačka vojska ugrozila je Moskvu čim je u ljeto zauzela Smolensk, jednu od najvažnijih utvrda na putu do glavnoga grada. Hitler je mogao krenuti u bitku za Moskvu, no tako bi se izložio napadima s boka i riskirao da ga okruže Sovjeti. Zato je dio divizija poslao prema Lenjingradu, a drugi dio prema Kijevu.

Žukovljeva obrana Moskve

U Moskvi je tada glavnu riječ vodio Georgij Žukov, koji je u svojim vatrenim govorima motivirao sovjetsku vojsku, a imao je i par asova u rukavu. Osmislio je protutenkovske prepreke i organizirao slojevitu obranu kako bi usporio njemačko napredovanje. Trebalo je samo osigurati da se grad održi do zime.

Priprema rovova na zapadnom ulazu u grad

Plan je upalio - bitka je postala noćna mora za Nijemce već krajem listopada, kada su obilne kiše usporile njemačko napredovanje, pogotovo oklopne jedinice Wehrmachta. Odmah nakon toga temperature su drastično pale, a Nijemci nisu bili adekvatno pripremljeni za ovakve uvjete. Temperature su se do siječnja spustile na -30. Brojna vojna oprema postala je beskorisna, a njemački moral uništen.

Sovjeti kreću u ofenzivu

Sovjetima je isto tako pomogla činjenica da su u prosincu u grad stigle posebne trupe iz Sibira, koje su bile spremne za zimski rat s Hitlerom. Kako je vrijeme odmicalo, stizalo ih je sve više i više, a u siječnju su potisnule njemačku vojsku gotovo 200 km od ulaza u Moskvu.

Neuspjeh Tajfuna označio je prekretnicu na istočnom frontu, a godinu dana kasnije završila je i opsada Staljingrada. Godine 1943. sovjetska vojska krenula je u punoj snazi u ofenzivni rat i do 1945. stigla sve do Srednje Europe. 

Operacija Tajfun propala je baš kao što je propala i Napoleonova operacija stotinjak godina ranije. Premda nadmoćni u ljudstvu i opremi, Nijemci nisu uspjeli pobijediti najvećeg ruskog saveznika - zimu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.