Agencija dosad izrekla 1.2 milijuna eura kazni trgovcima. Najveću dobio Spar

Ilustracija: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi (ZNTP) u lancu opskrbe hranom donio je niz pozitivnih promjena, ali se propisi i dalje krše zbog čega su do sada izrečene kazne od 1.2 milijuna eura, rečeno je danas na konferenciji Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) i osječkog Pravnog fakulteta.

Predsjednica Vijeća AZTN-a Mirta Kapular rekla je kako je zakon od početka primjene 2018. godine donio pozitivne promjene u obrascima poslovanja između kupaca i dobavljača prehrambenih proizvoda, veću pravnu sigurnost te uvođenje financijske discipline u poštivanju propisanih uvjeta poslovanja.

Upozorava ipak kako se najčešće nepoštene trgovačke prakse u Hrvatskoj još uvijek odnose na rokove plaćanja, odnosno plaćanje u roku duljem od 30 dana za kvarljive prehrambene proizvode te 60 dana za ostale proizvode kao i nedovoljno određena mjesta isporuke proizvoda.

Studenac kažnjen sa 132 tisuće eura

Kaže da je AZTN do sada donio 28 rješenja kojima su utvrđene nepoštene trgovačke prakse, u 47 dovršenih upravnih postupaka. Do sada su zbog kršenja ZNTP-a izrečene kazne u iznosu od 1.2 milijuna eura. Samo jedno rješenje nam je u žalbenom postupku na Visokom upravnom sudu, inače su Upravni sudovi do sada potvrđivali sva druga naša rješenja, rekla je Kapural.

Potvrdila je kako je trgovački lanac Studenac kažnjen sa 132 tisuće eura,  jer je Agencija utvrdila nekoliko nepoštenih trgovačkih praksi, poput nepoštivanja ugovornih odredbi obveznog sadržaja u određivanju cijena te rokova plaćanja.

Najveća do sada izrečena kazna bila je trgovačkom lancu Spar od 172 tisuće eura, ali smisao provedbe zakona nije samo kažnjavanje, nego edukacija i odvraćanje od kršenja propisa te uspostava poštenih trgovačkih praksi, kojima se štite sudionici u lancu opskrbe hranom, poručila je Kapular.

Šefica HUP-a: Važno je da pravila ne blokiraju poslovne procese

Glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Irena Weber kazala je kako se HUP kontinuirano zalaže za poštenu trgovačku praksu te za tržišne uvjete u cijelom gospodarstvu, sa što manje intervencionizma, a što više tržišnih mehanizama.

Poslodavci su, kaže Weber, svjesni kako je važno da pravila tržišnog natjecanja budu korektiv i podržavaju zdravu tržišnu utakmicu, ali važno je da ne blokiranju poslovne procese. Ne samo u Hrvatskoj, nego i na globalnoj razini svjedočimo rastućem intervencionizmu, što narušava tržišno natjecanje i djeluje suprotno najboljim praksama toga natjecanja. 

Zadnjih godina svjedočili smo potezima za koje smatramo da bitno narušavaju tržišno natjecanje, posebno Zakon o trgovini i regulacija rada nedjeljom, zbog čega smo tražili ocjenu ustavnosti, istaknula je Weber.

U sklopu konferencije dvije panel rasprave

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mladen Jakopović podsjeća kako su donošenje ZNTP-a potaknuli  upravo poljoprivrednici, jer postoji u više europskih zemalja i pridonosi balansiranju dijela tržišta, koji do sada nije bio dovoljno reguliran.

HPK prema njegovim riječima insistira na donošenju takve direktive i na europskoj razini, kako bi se uravnotežila neujednačena praksa u ostalima članicama EU, jer, kako drži, dosta nepoštenih trgovačkih praksi dolazi iz drugih zemalja.

Smatramo kako bi takva europska direktiva olakšala proces u trgovini hranom, al i ostalim poljoprivrednim proizvodima, ocijenio je Jakopović. U sklopu konferencije održat će se dvije panel rasprave: o doprinosu Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom te praktičnim primjerima nepoštenih trgovačkih praksi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.