Krajnja desnica pobijedila u Francuskoj. Na europskim burzama ipak optimizam

Ilustracija: EPA

Na europskim su burzama jutros cijene dionica porasle, ponajviše na burzi u Parizu, jer ishod prvog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj nije tako loš kako su se ulagači plašili. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9:30 sati u plusu 1 posto, nakon pada četiri dana zaredom.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0.60 posto, na 8.215 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0.98 posto, na 18.415 bodova, a pariški CAC 2.78 posto, na 7.687 bodova. Današnjim skokom CAC indeks nadoknadio je sav gubitak od prošloga tjedna, kada je pao gotovo 2 posto i zaronio na najnižu razinu u pet mjeseci.

Podršku tržištima pružili su rezultati parlamentarnih izbora u Francuskoj. Doduše, krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen dobila je relativnu većinu u prvom krugu izbora u nedjelju, no s manjom prednošću nego što su neke ankete sugerirale.

RN dobio je 33 posto glasova, lijevi blok 28, a centristi predsjednika Emmanuela Macrona 20 posto. No, konačni rezultati ovisit će o pregovorima uoči drugog kruga izbora 7. srpnja, a vjeruje se da RN neće moći dobiti apsolutnu većinu.

Zahvaljujući tome, najviše su jutros porasle cijene dionica francuskih banaka BNP Paribas, Societe Generale i Credit Agricole – između 4.8 i 8 posto.

Azijske burze blago porasle

I na većini azijskih burzi cijene su dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9:30 sati u plusu 0.3 posto, nakon što je u prvom polugodištu porastao oko 7 posto.

Jutros je japanski Nikkei indeks ojačao 0.1 posto, dok su u Južnoj Koreji i Šangaju cijene dionica porasle između 0.2 i 0.9 posto. U Australiji su, pak, skliznule 0.2 posto, dok se u Hong Kongu zbog praznika ne radi.

Ulagače je na oprez naveo revidirani podatak prema kojemu je japanski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju pao 2.9 posto na godišnjoj razini, a ne 1.8 posto, koliko je pokazala prethodna procjena. Uz to, na niže su revidirani podaci o rastu u prethodna dva tromjesečja.

Ništa bolji podaci nisu stigli ni iz Kine. Službeno izvješće pokazalo je da je PMI indeks proizvodne aktivnosti u lipnju iznosio 49.5 bodova, isto kao i mjesec dana prije, što ukazuje na slabljenje proizvodnje drugi mjesec zaredom.

No, privatno izvješće Caixin/S&P Globala pokazalo je, pak, da je PMI indeks proizvodne aktivnosti u lipnju porastao s prethodnih 51.7 na 51.8 bodova, što predstavlja najvišu razinu tog indeksa u tri godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.