Tko će liječiti pacijente? Ploče će za dvije godine izgubiti 5 obiteljskih liječnika

Foto: Index

RASPISANI javni natječaji za obiteljske liječnike koji mjesecima stoje na stranicama domova zdravlja diljem zemlje pravi su prikaz stanja primarne zdravstvene skrbi. Kronični nedostatak liječnika najveće probleme stvara u obiteljskoj medicini, posebice u manjim sredinama i na otocima. 

Tko će liječiti pacijente?

Prema mišljenju liječnika, primarna zdravstvena zaštita godinama je ugrožena, a uskoro bi mogla biti i slomljena. Pitaju se tko će liječiti pacijente. U sustavu radi najveći broj liječnika pred mirovinu, a mladi se ne prijavljuju, što u konačnici dovodi do zatvaranja ordinacija. 

Pločanski Dom zdravlja ispraznit će se kao i mnogi drugi domovi u Hrvatskoj. Od šest ordinacija obiteljske medicine, polovica su privatne prakse. Jedna od ordinacija u domu zdravlja je bez nositelja tima već sedam mjeseci. Unatoč javnom natječaju na neodređeno, nitko se nije javio. 

„Pacijenti su zbrinuti i pregledavaju ih liječnici iz druge dvije ordinacije koje su u sustavu pri Domu zdravlja. Na natječaj se nitko ne javlja od početka godine. Uz plaću nudimo i smještaj, ali se nitko ne javlja. Nigdje nema liječnika”, požalio se Mario Dodig, pomoćnik ravnatelja DZ Ploče.

"Za dvije godine imat ćemo jednog obiteljskog liječnika"

No pločanski Dom zdravlja tek čekaju veliki problemi. Kao i u ostatku gradova, u obiteljskoj medicini radi najveći broj liječnika starijih od 60 godina. Stoga bi odlasci u mirovine, ako se ne zaposle mlađi liječnici, mogli zatvoriti vrata i ostalih ordinacija. 

„Prije tri godine je otišla jedna doktorica, prošle godine još jedna. Očekujemo da će doktorica Jerković iz zakupa otići do kraja godine. Ravnatelj i doktor Matić već drugu godinu radi nakon što je napunio 65 godina. On će uskoro isto otići, a trenutno je dodatno opterećen i pacijentima iz ordinacije koja je bez nositelja tima. 

I ostao nam je još doktor Kontić koji će možda raditi još sljedeću godinu, tako da će ostati jedna jedina ordinacija. Ako ne sljedeće godine, onda će za dvije godine pločanski Dom zdravlja vrlo vjerojatno ostati na jednom obiteljskom liječniku”, govori nam Dodig. 

Stalni radni odnos i stan na korištenje je sve što Dom zdravlja može ponuditi kako bi privukao liječnike na rad u Pločama. Smatra kako je sve više od toga zapravo u rukama onih na većim funkcijama.

Ostaju i bez radiologa 

Prošle godine su bili bez pedijatra, no ove godine mjesto je popunjeno. Ipak, sljedeće godine očekuju i novi natječaj za mjesto specijalista radiologije. 

„To će biti problem. Inženjera radiologije, onog koji snima, vjerojatno ćemo imati, ali liječnika neće biti tu, tako da će se udaljenim putem očitavati nalazi. To nije samo naš problem, tako će biti vjerojatno i u Metkoviću. Mala mjesta imaju problem što nije ljudima dovoljno samo posao i stan. Oni žele i nekakav život, a to male sredine ne pružaju. Takav se problem teško rješava”, smatra Dodig. 

Najveće probleme u gotovo svim županijama imaju s obiteljskim liječnicima, kojih nedostaje oko 270, odmah ih prati 105 ginekologa, a nedostaju i 84 pedijatra. Unatoč angažiranosti umirovljenika koji i dalje rade na pola radnog vremena, u primarnoj zdravstvenoj skrbi pacijenti ostaju bez pravovremene zdravstvene zaštite. 

"Kroz nekoliko godina gotovo pola stanovnika u Hrvatskoj ostat će bez obiteljskog liječnika"

Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Nataša Ban Toskić istaknula je tri problema koja su dovela do toga da sve veći broj pacijenata ostaje bez obiteljskog liječnika. 

„Sve se urušava, već duže vrijeme vidljiv je negativni trend. Godinama upozoravamo da smo opterećeni administracijom. Pola našeg radnog vremena otpada upravo na administraciju koju bi netko drugi trebao obavljati. Mi naručujemo pacijente na preglede i otkazujemo te iste preglede. Printamo nalaze svih mogućih u sustavu kao da smo štamparija, a ne ordinacija. Sve institucije, koje god se sjete, svi na nas usmjeravaju izdavanje potvrda. 

Drugi problem je i velika kriza financiranja primarne zdravstvene zaštite, a posebice obiteljske medicine u koju se ulaže samo 2.5% zdravstvenog proračuna. Od nas se očekuje puno, a ne ulaže se ništa. Treći, najveći problem je kao posljedica ovog dvoje, veliki manjak liječnika s negativnim trendom. Kroz nekoliko godina gotovo pola stanovnika u Hrvatskoj ostat će bez svog obiteljskog liječnika”, kazala je Ban Toskić. 

Mladi liječnici, govori Ban Toskić, najčešće biraju odlazak u inozemstvo i bolnički sustav nego obiteljsku medicinu. To pokazuju i brojke. Najveći broj liječnika u obiteljskoj medicini je pred mirovinom, 592 je u rasponu od 60 do 64 godine.

 “Imamo 280 ordinacija gdje rade liječnici stariji od 65 godina. Nitko od mladih se ne javlja na natječaj, čak ni u velikim gradovima. Dok se u KB Dubrava na 6 specijalizacija javilo 60 kandidata. Specijalizacije se ne raspisuju, a fakultet dugo traje pa mladi žele čim prije na specijalizaciju. U obiteljskoj medicini vide samo posao i administrativno opterećenje”, zaključila je. 

Zdravstvena zaštita Pločana bi se kroz nekoliko godina mogla vratiti pedeset godina unatrag, a Ban Toskić smatra kako to očekuje i druge gradove diljem zemlje. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.