Manolić: Stepinca nismo trovali, a za zločine Banac laže

JOSIP MANOLIĆ gostovao je u Dnevniku 3 HTV te komentirao izjave Ive Banca koji je ustvrdio kako je Manolić bio šef svih koncentracijskih logora i zatvora u Hrvatskoj od 1948. do 1963. godine. "Bio je glavni tamničar u Hrvatskoj, on je odgovoran za čitav niz takvih situacija, da ne kažem da je ubojica", rekao je Banac. Manolić se osvrnuo i na optužbe o trovanju kardinala Stepinca.

"Ja kažem Bancu da laže, jer logora od 1948. godine u Republici Hrvatskoj nije bilo", kazao je Manolić u Dnevniku.

"Zločin je naravno kad se nekoga upuca u glavu i ostavi u jami. Treba utvrditi tko je to učinio i u kakvim uvjetima. Gospodin Banac pripada orkestru koji ide za reviziju 2. svjetskog rata, odnosno borbe antifašista i fašista u Hrvatskoj, i to njegov cilj, jasno da on mora prozivati sve i podmetati. Banac mora nešto naučiti prije nego izaziva pojedine ljude koji su još uvijek živi. Istrage se moraju provesti, ali moramo imati u vidu da je 70 godina iza nas", komentirao je 92-godišnji Manolić.

"Stepinac nije bio trovan"

Josip Manolić je bio šef zatvorskog sustava dok je Alojzije Stepinac služio zatvorsku kaznu u Lepoglavi i dok je bio u kućnom pritvoru u Krašiću. Sumnja se da je Stepinac bio sustavno trovan dok je bio pritvoren.

"To su obične laži i podmetanja. To nije istina, niti jedna komisija nije to mogla utvrditi, i to je razlog što Stepinac još nije proglašen svetim", rekao je Manolić.

Monsinjor dr. Juraj Batelja tvrdi kako je Stepinac bio trovan. Za HTV je kazao kako su i upravitelji zatvora te osobni liječnici Stepinca u to uvjereni. Tvrdi kako je kemijska analiza pokazala je da je u Stepinčevim kostima sačuvano toksičnih ostataka kadmija, olova, arsena i kroma u velikim količinama.

"Mislim da kemičari danas mogu utvrditi odakle ta sredstva u kostima i kakvog su karaktera. Znam da sam tražio putem suda da se pošalje nalaz o tom trovanju Stepinca, no taj nalaz su iz Rima odbili poslati", rekao je Manolić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.