Mesić neugodno iznenađen Napolitanovim izjavama

URED predsjednika izdao je danas priopćenje u kojem stoji kako je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić neugodno iznenađen sadržajem i tonom najnovijih izjava talijanskog predsjednika Giorgia Napolitana, povodom Dana sjećanja na fojbe.

"Napolitanove izjave odnose se ne samo na neke aspekte nedavne povijesti, nego zadiru i u aktualne odnose Talijanske Republike i Republike Hrvatske. Te izjave u kojima je nemoguće previdjeti natruhe otvorenoga rasizma, povijesnog revizionizma i političkog revanšizma svakako je vrlo teško uklopiti u deklariranu želju za unapređivanje bilateralnih odnosa dviju zemalja." - stoji u priopćenju.

Predsjednik Mesić u posljednje je vrijeme u nekoliko navrata vrlo jasno rekao kako su za svaku osudu pojedinačni zločini počinjeni s pobjedničke strane tijekom i nakon završetka Drugoga svjetskog rata. Međutim, Mesić se zauzeo za sagledavanje šireg povijesnog konteksta i usprotivio prešućivanju činjenica, kao i pretvaranju povijesnih gubitnika u povijesne pobjednike.

Stavljanje pod znak pitanja Mirovnog sporazuma što ga je Italija potpisala godine 1947, Mesić smatra zaprepašćujućim i potencijalno krajnje opasnim .

"Za Republiku Hrvatsku apsolutno je neprihvatljivo bilo kakvo dovođenje u pitanje Osimskih sporazuma, sklopljenih između Jugoslavije i Italije, koje je preuzela Republika Hrvatska kao jedna od sljednica bivše federacije." - navodi se u priopćenju.

Mesić vjeruje kako je daljnje razvijanje prijateljskih hrvatsko-talijanskih odnosa ne samo u interesu Hrvatske i Italije, nego i Europe koja se ujedinjuje. Istodobno, Mesić smatra kako je potrebno reagirati na svaki pokušaj da se bilo kojim povodom ili pod bilo kakvom izlikom, dovode u sumnju osnove na kojima se gradi ujedinjena Europa, a među kojima antifašizam ima vrlo važno mjesto.

I.M.
Foto: D.P.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.