Mladež najjače talijanske stranke skandirala "Duce". "Židovi su rasa, preziremo ih"

Screenshot: YouTube

Talijanske oporbene stranke okomile su se na premijerku Giorgiu Meloni nakon što je istraživački medij objavio videosnimke i poruke u kojima se vidi kako članovi mladeži njezine stranke koriste fašističke i nacističke pozdrave te antisemitske riječi.

Novinari istraživačke web-stranice Fanpage infiltrirali su se u grupe i forume koje koriste članovi Nacionalne mladeži, mladeži stranke Braća Italije. Fanpage je objavio snimke na kojima članovi Nacionalne mladeži skandiraju "Duce" i "Sieg Heil" te se hvale svojim obiteljskim vezama s osobama koje su bile dio fašističkog režima. 

Oporbene stranke, uključujući Pokret pet zvijezda (M5S) i Demokratsku stranku, žestoko su kritizirale navedeno ponašanje. Zeleni i lijevi savez pozvali su na raspuštanje Nacionalne mladeži. 

Dvije članice podnijele ostavke

"Stajalište Europske komisije i predsjednice Ursule von der Leyen o simbolici fašizma vrlo je jasno: ne vjerujemo da je prikladno, osuđujemo ga, mislimo da je moralno pogrešno", poručio je u ponedjeljak glasnogovornik Europske komisije. 

Dvije članice Nacionalne mladeži podnijele su danas ostavke. Jedna je u WhatsApp chatu izrazila želju da glasa "tri puta za Mussolinija" na europskim izborima i dala pogrdne komentare o crncima. Druga je u chat grupi ostavila komentar: "Židovi su rasa i ja ih prezirem."

Predsjednik Židovske zajednice Rima Victor Fadlun pozvao je na "poduzimanje odgovarajućih radnji" nakon izvješća Fanpagea. "Imperativ je da društvo i institucije snažno reagiraju protiv svih oblika mržnje i diskriminacije", napisao je na X-u. 

"Kod nas nema mjesta za rasiste, ekstremiste i antisemite"

Giovanni Donzelli, zastupnik Braće Italije, također je osudio ponašanje mladih kolega iz stranke. 

"Ponavljamo, u Braći Italije nema mjesta za rasiste, ekstremiste i antisemite. Izjave koje se čuju u distribuiranim videozapisima u kojima se vidi kako članovi naše stranke koriste jezik nespojiv s vrijednostima našeg političkog pokreta su neprihvatljive, unatoč kontekstu u kojem su snimljene i distribuirane", istaknuo je. 

Fanpage je objavio dvije priče na temelju svoje istrage. Odgovarajući na prvu priču, koja se pojavila prošlog tjedna, zastupnik Braće Italije Luca Ciriani rekao je da je priča "izgrađena na temelju fragmentiranih, dekontekstualiziranih slika, snimljenih u privatnom okruženju".

Meloni se distancirala od fašizma

Osnovana 2014., Nacionalna mladež ima tisuće članova i tvrdi da je "najznačajniji pokret mladih među talijanskim strankama". U prosincu je Meloni zahvalila mladim pristašama svoje stranke na stranačkom festivalu rekavši: "To je ono na čemu nam mnogi zavide, što imamo mlade ljude koji još vjeruju u politiku i militantnost."

Meloni se uvijek distancirala od fašizma izjavivši 2022. da je talijanska desnica "fašizam predala povijesti". Braća Italije osnovana je uglavnom iz redova sada već nepostojećeg Talijanskog socijalnog pokreta (MSI), neofašističke stranke koju su 1946. osnovali pristaše Mussolinijevog režima i bivši visokopozicionirani članovi njegove fašističke stranke. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.