Mučna svjedočanstva Ukrajinaca: "Silovali su ga palicom, pred svima. I smijali se"

Foto: EPA

U roku od sat vremena nakon što su ga ruske sigurnosne snage uhitile, Romanu Šapovalenku zaprijećeno je silovanjem. Tog 25. kolovoza 2022. godine, jutro nakon Dana neovisnosti Ukrajine, tri naoružana i maskirana službenika ruske Federalne službe sigurnosti (FSB) upala su u njegov dom u ukrajinskom lučkom gradu Hersonu, koji su u to vrijeme okupirale ruske snage.

Proveli su pretres tražeći inkriminirajuće dokaze. Poruka u Šapovalenkovom mobitelu u kojoj su ruski vojnici nazivani "orcima" - što je podrugljiva referenca na zle sile u knjigama J. R. R. Tolkiena i popularna ukrajinska uvreda za rusku vojsku - bila im je dovoljna. Kaže da su ga vezali i s povezom na očima ugurali u neobilježeni automobil.

Danima nakon toga Šapovalenko kaže kako je više puta bio izložen strujnim udarima u području genitalija, prijetilo mu se silovanjem staklenom bocom i sterilizacijom, piše CNN. "Činilo se da imaju fetiš na genitalije. Ponekad bi se vrata otvorila, a oni bi rekli: 'Izvadit ćemo palice i silovat ćemo sve ovdje'", rekao je 39-godišnji upravitelj farme.

Opisujući detalje svog iskustva, Šapovalenko bi ponekad zastao kako bi se nervozno nasmijao. Rekao je da mu smisao za humor pomaže u oporavku, za koji zna da će biti dugotrajan. Rusi su to, rekao je, mrzili: "Malo sam se našalio i nije im se svidjelo. Dobio sam udarac zbog toga."

Šapovalenkovo iskustvo seksualnog nasilja od ruskih snaga uobičajeno je među Ukrajincima, vojnicima i civilima koji su bili zatočeni otkako je Rusija pokrenula invaziju prije više od dvije godine.

Malo je muškaraca javno progovorilo o svom iskustvu, ali ukrajinski tužitelji i udruge za zaštitu ljudskih prava kažu da muške žrtve polako postaju većina. Zločini se često ne prijavljuju zbog stigme i srama. U posljednjem godišnjem izvješću Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o seksualnom nasilju povezanom sa sukobima navodi se da je 2023. u Ukrajini dokumentirano 85 slučajeva, koji se odnose na 52 muškarca, 31 ženu, jednu djevojčicu i jednog dječaka. 

Skidanje, genitalni elektrošokovi, prijetnje silovanjem...

CNN je intervjuirao četvoricu preživjelih muškaraca, dvojicu osobno i dvojicu telefonom, te dobio svjedočanstva još dvojice, koje su ruske jedinice zatočile u pet okupiranih ukrajinskih regija: Hersonu, Donjecku, Zaporižji, Harkivu i Krimu. Svi su opisali kako su bili podvrgnuti prisilnom svlačenju, genitalnim elektrošokovima - najčešće žicama vojnog poljskog telefona TA-57 iz sovjetske ere, poznatog kao Tapik - i prijetnjama silovanjem.

Roman Černenko kaže da je proveo sedam mjeseci u ćeliji zatvora u okupiranom gradu Olenivki, u istočnoj regiji Donjeck, nakon što su ga ruski vojnici zarobili u području Mariupolja. Ovaj 29-godišnji obavještajni časnik ukrajinske vojske - koji nosi ratni nadimak Omen - opisao je kako su ga mučili čak tri puta dnevno, svaki dan u četiri mjeseca.

"Tapik je vojni telefon s dvije žice. Jedan je povezan s vašim jajima, drugi s vašim prstom, a oni samo pojačavaju struju. Samo nastavljaju sve dok im osoba ne kaže što im treba", rekao je Černenko za CNN.

Černenko je pušten u razmjeni zarobljenika u siječnju 2024. i još se oporavlja od mučenja. U razgovoru za CNN nekoliko tjedana nakon puštanja, na dan kada je zaprosio svoju djevojku, rekao je da su mu misli o njoj i majci dale snagu da preživi zatočeništvo.

"Smijali su se dok su me mučili"

"Smijali su se dok su me mučili. Govorili su mi da mi majku je*u Čečeni. Vodili su me dva puta na strijeljanje, prijetili su mi silovanjem", rekao je Černenko.

Do početka svibnja Ukrajina je službeno zabilježila 293 slučaja seksualnog nasilja. Oko 37.000 ukrajinskih državljana vode se kao nestali, prema uredu ukrajinskog pravobranitelja, a za tisuće se vjeruje da se nalaze u ruskom pritvoru i da im prijeti mučenje i seksualno nasilje. Ali stvarni razmjeri seksualnog nasilja počinjenog tijekom rata možda nikada neće izaći na vidjelo. 

Ured ukrajinskog pravobranitelja rekao je za CNN kako vjeruje da su ruske oružane snage i ministarstvo obrane, kao i ruska Federalna zatvorska služba i ruska vladina tijela, službeno odgovorni za ono što se događa unutar pritvorskih objekata.

Kampanju mučenja i silovanja predvodi FSB

Međutim, izgleda da FSB i paravojne policijske snage, raspoređene da održavaju red u okupiranim regijama Ukrajine, pokreću kampanju mučenja i seksualnog nasilja protiv ukrajinskog naroda, prema pravobranitelju i ukrajinskoj vojnoj obavještajnoj službi.

Od početka invazije FSB je otvorio nekoliko regionalnih ureda u okupiranoj Ukrajini za regrutiranje agenata i prikupljanje obavještajnih podataka. Prema službenoj organizacijskoj shemi objavljenoj na njezinoj web stranici, FSB ima uprave u samoproglašenim Narodnim Republikama Donjeck i Luhansk, na Krimu i u okupiranim dijelovima regija Herson i Zaporižja. Nekoliko žrtava s tih lokacija reklo je za CNN da su se Rusi koji su ih podvrgnuli seksualnom nasilju ili sami identificirali ili su ih drugi nazivali službenicima FSB-a.

Istodobno pripadnici Rosgvardije, dijela ruskog sigurnosnog aparata koji odgovara izravno ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, rade zajedno s ruskom vojskom na pritvaranju aktivista, gušenju prosvjeda i širenju terora među civilnim stanovništvom u okupiranim područjima. SBU, ukrajinska sigurnosna služba, uspjela je ući u trag nekoliko dužnosnika Rosgvardije i FSB-a, za koje je rekla da su bili izravni počinitelji ili su omogućili seksualno nasilje nad osobama koje su držane u pritvoru.

"Silovali su ga palicom da ga svi čuju i vide"

Stanovnik Hersona Andrij, koji je bio zatočen u jednom od ruskih zatočeničkih objekata, još se sjeća vrištanja zatočenika više od godinu i pol nakon što je pušten: "Držali su nas u podrumu jedne poslovne zgrade. Bila je to mala prostorija bez namještaja, spavali smo na kartonu i koristili kantu za odlazak na WC."

Govoreći za CNN u Kijevu, Andrij je nervozno stiskao ruke gledajući u stranu dok je opisivao što se dogodilo tijekom njegovog boravka u pritvoru. Tražio je da mu se promijeni ime i da se ne objavljuju podaci koji bi ga mogli identificirati. "Mene su zadnjeg odveli na ispitivanje, pa sam čuo kako ih sve muče u susjednoj sobi. Nisam mogao čuti razgovore, samo vrisku i jauke. Nije se moglo spavati od tih krikova", ispričao je prisjetivši se jednog posebno stravičnog događaja: "Ne znam tko je taj čovjek i što mu se dogodilo. Izveli su ga u hodnik, gdje su ga silovali palicom da ga svi čuju i vide."

Prema Andriju, prijetnje silovanjem i genitalnim strujnim udarom bile su norma među ruskim snagama: "Uživali su. Zabavljali su se." Ukrajinski tužitelji zabilježili su slučajeve u kojima su ruski dužnosnici silovali ili pokušavali silovati žrtve korištenjem predmeta kao što su palice, lula, boca, drška lopate i olovka.

"Nazvali su to detektorom laži"

Oleksij Sivak je znao da Rusi dolaze po njega nakon što je njegov susjed Šapovalenko odveden. Ovaj 39-godišnji mornar iz Hersona pomogao mu je postaviti ukrajinske zastave po njihovom susjedstvu na Dan neovisnosti Ukrajine.

"Već smo znali za te sobe za mučenje; znali smo da se odatle ljudi ne vraćaju. Otišao sam dostaviti juhu, upozorio ljude kojima pomažem, prekinuo sve kontakte i došao kući čekati Ruse", rekao je Sivak. Kaže da ga je došlo uhititi osam muškaraca - četvorica u vojnim uniformama i četvorica u civilu, a svi su imali pokrivena lica. Odveli su ga u policijsku postaju, a zatim ga predali FSB-u.

Prisjetio se kako su ga tukli i mučili električnom strujom iz iste vrste poljskog telefona koji se koristio u drugim zatočeničkim objektima. "Nazvali su to 'detektorom laži' i očito su se zabavljali dok su vrtjeli dinamo pitajući me želim li nazvati Zelenskog", rekao je za CNN u intervjuu u Kijevu.

"Prvo su mi stavili stezaljke na uši i dok su me mučili elektrošokovima, tukli su me i palicom, nogama, rukama, a onda su mi te žice prebacili iz ušiju na spolovilo. Rekli su mi da će me sterilizirati i slične stvari", kaže Sivak, koji vjeruje da zna zašto su ga ruski vojnici odlučili mučiti i prijetiti mu silovanjem. "Htjeli su me poniziti. Što učiniti da muškarcu nanesete najveću bol? Ozlijediti njegovu ženu ili njegove genitalije."

Od desetaka muškaraca s kojima je Šivak bio zatvoren, otprilike polovina bila je izložena seksualnom nasilju: "To je cijeli sustav. Četvorica su me mučila, ali oni su bili samo izvršitelji. Čak i kad bi bili zatvoreni, što je s njihovim gazdama? Netko je njima upravljao, netko im je naređivao."

Ukrajina je spremna na dugotrajan proces privođenja počinitelja pravdi uz zaštitu žrtava. Od početka rata državni službenici i dužnosnici lokalne uprave prošli su specijaliziranu obuku o pristupima usmjerenim na žrtve učeći kako prepoznati seksualno nasilje povezano sa sukobom, voditi istrage i komunicirati sa žrtvama.

Neke programe obuke osigurao je UN kao izravan odgovor na velik broj seksualnih zločina koji su se dogodili tijekom okupacije. Drugi se provode u suradnji s lokalnim nevladinim organizacijama i skupinama za podršku žrtvama. UN je također podržao otvaranje psihološke linije za pomoć koja je posebno usmjerena na muške žrtve.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.