Holy: Željeli su uvesti porez na nekretnine, ali su ostali zatečeni komentarima

Foto: N1

Komunikologinja i bivša ministrica okoliša Mirela Holy je na N1 televiziji komentirala poreznu reformu i unutarstranačke izbore u SDP-u. 

Još uvijek se ne zna puno detalja o porezu na nekretnine. "Vidimo da je nastao apsolutni komunikacijski kaos. Željeli su uvesti taj porez, ali mislim da su ostali zatečeni negativnim komentarima građana, ekonomskih stručnjaka i komentatora, a i opozicija je pronalazila različite zamjerke", rekla je Holy. 

Iz vlade tvrde da se porez na nekretnine donosi kako bi se omogućilo priuštivo stanovanje. 

"On je velikim dijelom nepripremljen. U Hrvatskoj nisu riješeni katastar ni zemljišne knjige, što otežava njegovo uvođenje. Govori se o ukidanju nekih drugih poreza pa se postavlja pitanje kako će se Ustav postaviti po tom pitanju i sve sugerira da porez nije dobro osmišljen. Nije to prvi put, bilo je više pokušaja njegova uvođenja", navela je Holy. 

"Politički bi za SDP bilo štetno udaljiti se od pobjednika"

U SDP-u, njenoj bivšoj stanci, održani su unutarstranački izbori na kojima je Siniša Hajdaš Dončić izabran za novog predsjednika. "Mislim da je dobro što se za predsjednika kandidiralo pet kandidata, bez obzira na to što je Hajdaš Dončić bio velik favorit", naglasila je. 

"Nije iznenađenje što je postao predsjednik i mislim da progresivna stranka kao SDP mora imati više kandidata kako bi se pokazao različit set pristupa određenim političkim problemima. Otkako je Hajdaš Dončić izabran, ponavlja one stvari koje je govorio tijekom kampanje, da nije predsjednik kontinuiteta, da je prvi, a ne drugi, da ima mjesta za sve pod kišobranom, da će se SDP okrenuti prema terenu", dodala je. 

"Dakle, riječ je o nekoj vrsti decentralizacije. Svima treba pružiti priliku. Važno je da se saborski zastupnici uključe u terenski posao. Bila sam članica SDP-a i znam koliko je važno baviti se problemima građana u izbornoj jedinici gdje ste izabrani", napomenula je. 

Smatra kako nije realno očekivati da će se SDP udaljiti od Zorana Milanovića nakon što mu je Glavni odbor već dao podršku za drugi mandat. "To nema smisla ni jer je Milanović favorit za drugi mandat i politički bi za SDP bilo štetno udaljiti se od pobjednika", kazala je.

"Nedostaje nam rasprava o lijevim ekonomskim politikama"

Tvrdi da Milanović u nekim elementima još uvijek ima utjecaj na stranku, ali ipak manji nego što javnost misli. Unatoč tome, misli da bi SDP morao biti samostalniji jer je mnogo birača koji bi željeli da netko govori u njihovo ime.

"Nadam se da će se SDP okrenuti lijevim ekonomskim politikama. Ne kao u nekim, nažalost, prethodnim vremenima. Znamo da je još za vrijeme Ivice Račana SDP krenuo skretati prema neoliberalnim ekonomskim politikama", upozorila je. 

"A Hrvatskoj nedostaje rasprava o lijevim ekonomskim politikama. Žao mi je što SDP ne govori o ekonomskoj demokraciji, što znači redistribuciju bogatstva prema većem broju članova društva, a ne da se grupira. S obzirom na to da je Hajdaš Dončić rekao da će mu u fokusu biti lijeve ekonomske politike, nadam se da će one biti na njegovom radnom stolu", nastavila je. 

Osvrnula se i na to koliko joj SDP djeluje demokratski. 

"Mislim da u Hrvatskoj nijedna stranka nije baš demokratska. Postoje one koje imaju demokratskije platforme izbora. Čak je i HDZ krenuo u pravcu 'jedan član - jedan glas', ali evo, i Možemo, koji se dičio demokratičnošću unutar stranke, imao je jednu kandidatkinju za predsjedničke izbore. Nijedna stranka koja se naziva demokratskom ne bi trebala imati jednog kandidata za bilo koju poziciju", zaključila je. 

Podsjetimo, Možemo je organizirao unutarstranačke predizbore kako bi izabrao koga će kandidirati na predsjedničkim izborima. Kandidirala se samo Ivana Kekin, koja je u konačnici i izabrana. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.