NASA: SpaceX će vratiti astronaute koji su zapeli na svemirskoj postaji

Foto: Profimedia

NASA je objavila da će se dvoje astronauta koji su zapeli na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) vratiti na Zemlju u SpaceX-ovoj letjelici tijekom veljače 2025.

Pilotkinja Sunita Williams i zapovjednik Barry Wilmore poletjeli su u Boeingovoj novoj svemirskoj letjelici 5. lipnja i trebali su ostati u orbiti osam dana nakon pristajanja na ISS. Međutim, zbog problema s pogonskim sustavom Starlinera povratak NASA-inih astronauta na Zemlju više je puta odgođen.

Sada su tamo već više od dva mjeseca.

NASA-in administrator Bill Nelson rekao je na današnjoj konferenciji da bi povratak s posadom u Starlineru bio previše opasan te da je za astronaute najsigurnija opcija da ostanu na svemirskoj postaji.

"Svemirski let je riskantan. Čak i kada je najsigurniji, pa čak i kada je najrutinskiji. Probni let po svojoj prirodi nije ni siguran ni rutinski", rekao je Nelson.

Starliner će se od postaje odvojiti početkom rujna i pokušati se vratiti na autopilotu. Dvoje astronauta trebalo bi se vratiti u veljači svemirskom letjelicom SpaceX-a Crew Dragon. Letjelica bi trebala biti lansirana sljedeći mjesec kao dio rutinske misije.

Williams i Wilmore su podržali ovaj plan.

Boeingov Starliner svemirska je letjelica za djelomičnu višekratnu upotrebu koja se sastoji od kapsule visoke oko tri metra namijenjene za posadu i servisnog modula.

Za razliku od letjelice Crew Dragon koji je izradila kompanija SpaceX Elona Muska, Starliner ne slijeće na vodu, nego na suho tlo.

Prizemljuje slično kao i bivša NASA-ina letjelica Space Shuttle koji je iz upotrebe povučen 2011. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.