Netanyahu: Mi vodimo pregovore, a ne razmjenu u kojoj samo dajemo i ne primamo ništa

Foto: EPA

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je danas da se "usmjeri pritisak na Hamas" i osudio njihovo "tvrdoglavo odbijanje" sporazuma o primirju u Pojasu Gaze, neposredno prije novog posjeta američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena Izraelu.

"Hamas ustraje u svom odbijanju i nije poslao ni predstavnika na pregovore u Dohi. Zato pritisak treba usmjeriti prema Hamasu i njegovom vođi Jahji Sinvaru, a ne prema izraelskoj vladi. Snažan vojni pritisak i snažan diplomatski pritisak jedini su načini da se oslobode naši taoci", rekao je Netanyahu, priopćio je njegov ured. 

Izraelski pregovarači razgovarali su u četvrtak i petak u Dohi s katarskim, egipatskim i američkim posrednicima o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca.  Na povratku su Netanyahuu izrazili svoj "umjereni optimizam", navodi njegov ured.

Netanyahu će sutra ujutro primiti Blinkena

"Postoji nada da će značajan pritisak Sjedinjenih Država i posrednika na Hamas omogućiti ukidanje protivljenja Hamasa američkom prijedlogu", koji "uključuje elemente prihvatljive Izraelu", navodi se iz ureda premijera. Hamas je objavio u petak da odbacuje "nove uvjete" u ovom prijedlogu, osuđujući "američki diktat".

Netanyahu je danas ponovno potvrdio da Izrael vodi "pregovore, a ne razmjenu u kojoj samo dajemo, a ne primamo ništa". "Postoje stvari u kojima možemo biti fleksibilni i druge u kojima ne možemo. Zbog toga, uz znatne napore da vratimo naše taoce, ostajemo čvrsti na načelima koja smo uspostavili, a koja su ključna za sigurnost Izraela", kazao je.

Netanyahu će sutra ujutro u Jeruzalemu primiti Blinkena koji dolazi u Izrael već deveti put od početka rata 7. listopada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.