Njemačka pokušava spasiti brodogradilište Meyer Werft

Foto: EPA

Njemački parlament odobrio je danas paket pomoći za posrnulo brodogradilište Meyer Werft, a financijsku injekciju priprema i vlada Donje Saske pripremajući teren za privremeno državno preuzimanje vlasničkog udjela od 80.8 posto, prema navodima izvora u vladinim krugovima.

Odbor za proračun njemačkog parlamenta odobrio je vladino ulaganje 200 milijuna eura u Meyer Werft radi stabilizacije poslovanja. I savezna zemlja Donja Saska, u kojoj se brodogradilište nalazi, planira izdvojiti 200 milijuna eura za spašavanje, a njezini zakonodavci tek trebaju odobriti paket.

Najpoznatije po gradnji velikih brodova za krstarenja

Savezna država i Donja Saska postale bi time vlasnici ukupno 80.8 posto udjela u posrnuloj kompaniji, prema navodima vladinih krugova, a obitelj Meyer zadržala bi udio od 19.2 posto. I savezna i vlada Donje Saske osigurat će i kreditna jamstva od oko milijardu eura kako bi Meyer Werft mogao dovršiti naručene brodove.

Brodogradilište je najpoznatije po gradnji velikih brodova za krstarenja, a zapalo je u ozbiljne financijske probleme u pandemiji s obzirom na to da su putovanja stala, a ugovori o naručenom velikom broju brodova nisu pokrivali skok troškova.

Mora prikupiti gotovo 2.8 milijardi eura

U brodogradnji kupci u većini slučajeva avansno plaćaju samo oko 20 posto cijene naručenog broda, što znači da brodogradilišta do dovršetka gradnje i plaćanja preostalog iznosa sama pokrivaju troškove zajmovima ili drugim oblicima financiranja.

Meyer Werft priopćio je da do kraja 2027. mora prikupiti gotovo 2.8 milijardi eura za financiranje novih brodova, dodavši da mora postići dogovor s financijerima do 15. rujna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.