Njemačka: Val kritika zbog izbora bivšeg naciste u skup koji bira predsjednika

ODLUKA Kršćanskodemokratske unije (CDU) da u tzv. Savezni skup, koji će u nedjelju birati novog njemačkog predsjednika, uvrsti bivšeg premijera savezne pokrajine BadenWuertenberg Hansa Filbingera izazvala je val ogorčenja, a kako javljaju njemački mediji u četvrtak, predstavnici nekoliko parlamentarnih stranaka te brojne osobe iz javnog života drže sramotnim da CDU na izbor za najvišu političku funkciju u zemlji šalje predstavnika s dokazanom nacističkom prošlosti.

Filbinger je tijekom Drugog svjetskog rata obnašao funkciju vojnog suca te je na tom položaju donosio smrtne presude protiv dezertera Wehrmachta. Unatoč tomu, nakon rata je izgradio uspješnu karijeru, ali je, nakon što su u javnost izbili detelji iz njegove prošlosti, 1978. dao ostavku na mjesto premijera savezne pokrajine Baden Wuertenberg.

Predsjednik Stranke demokratskog socijalizma (PDS) Lothar Bisky smatra da Filbingerov izbor u Savezni skup šteti međunarodnom ugledu najvišeg predstavnika njemačkog naroda. PDS-ova zastupnica u Bundestagu, Gesine Loetzch, kandidatu Horstu Koehleru, iza kojega stoji CDU, preporuča da ne prihvati Filbingerov glas.

Zamjenik šefa zastupničkog kluba vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Michael M?ller zatražio je, kako javljaju agencije, hitno povlačenje Filbingera iz Saveznog skupa. On je CDU optužio da je izborom "izuzetno kontroverzne osobe" poput Filbingera pokazao pomanjkanje instinkta i osjećaja za povijest.

I predstavnici javnog života, koji također sudjeluju u radu Saveznog skupa, oštro su reagirali na CDU-ov potez. Njemački PEN club je u četvrtak priopćio da CDU svojim potezom pokazuje nepoštivanje prema najvišoj izbornoj dužnosti u zemlji. Ulaskom Filbingera u Savezni skup je omogućeno da osoba koja je još u posljednjim mjesecima rata izdavala presude za strijeljanje njemačkih vojnika utječe na političku sudbinu Njemačke, stoji u priopćenju njemačkog PEN cluba.

Poznati dramski pisac Ralf Hochhuth odbio je sudjelovati u radu Saveznog skupa ako u njemu bude sjedio Filbinger. Filbinger, koji je u prošlosti nijekao svoju ulogu u Trećem Reichu, sa svojih je 90 godina najstariji pripadnik Saveznog skupa. Riječ je o tijelu koje po njemačkom ustavu bira predsjednika države, a broji 1205 članova, od kojih polovicu čine svi članovi Bundestaga, a drugu polovicu, u koju ulaze predstavnici javnog života, odabiru savezne pokrajine.

(Hina) xnkre ybr

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.