Njemačko gospodarstvo tone četvrti mjesec zaredom

Foto: Profimedia

Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana je i u rujnu, četvrti mjesec zaredom, izvijestio je danas ekonomski institut Ifo istaknuvši da je raspoloženje u industriji na najnižoj razini od ljeta 2020. godine i vrhunca pandemije covida-19.

Indeks koji mjeri ozračje među čelnicima kompanija smanjio se u rujnu za 2.1 bod u odnosu na kolovoz, kliznuvši na 85.4 boda, pokazuje anketa instituta za ekonomska istraživanja sa sjedištem u Münchenu.

"Njemačko je gospodarstvo pod sve snažnijim pritiskom"

Vrijednost indeksa pala je tako na najnižu razinu od siječnja, odražavajući daljnje pogoršanje očekivanja poslovnih čelnika u najvećem europskom gospodarstvu.

"Njemačko je gospodarstvo pod sve snažnijim pritiskom", zaključio je predsjednik Ifoa Clemens Fuest, prema izvješću.

Brojni poslovni čelnici nezadovoljni su i trenutnom situacijom i izgledima za budućnost, pokazala je anketa u kojoj je sudjelovalo oko 9000 kompanija.

"Ocjena kompanija zamjetno se pogoršala"

Među sektorima s izrazito lošim ozračjem izdvaja se industrija, čiji se indeks spustio na najnižu razinu od lipnja 2020. godine i vrhunca pandemije koronavirusa, primjećuju u institutu.

"Ocjena kompanija o aktualnom stanju u poslovanju zamjetno se pogoršala, a osjetno su pesimističnija i njihova očekivanja. Manjak novih narudžbi dodatno je produbljen i ključni sektori njemačke industrije zapadaju u teškoće", konstatiraju stručnjaci Ifoa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.