Orbán gubi popust kod Putina. Bijesan je

Foto: EPA

Bez ruske nafte Mađari će gladovati. Tako je barem glasila poruka mađarskog ministra vanjskih poslova Pétera Szijjárta kada je početkom ovog tjedna sletio u Sankt-Peterburg. "Nećemo moći prehraniti zemlju ako se opskrba prekine."

Međutim, po svemu sudeći, to se ne događa. Nema nestašice nafte, smatraju u Europskoj uniji, a mađarski susjedi čak nude i više. No, nešto važno se ipak događa: Viktor Orbán postupno gubi popust kod Rusa.

Mađarska već godinama uživa posebna izuzeća oko ruske nafte

Posljednje dvije godine Mađarska je uživala posebna izuzeća unutar EU koja su joj omogućila pristup ruskoj nafti po znatno nižim cijenama od tržišnih. U lipnju je Ukrajina dovela u pitanje taj dogovor kada je spriječila ruskog energetskog giganta Lukoil da transportira svoje proizvode prema EU, piše Politico.

Mađarska i Slovačka, još jedan uvoznik ruske nafte, brzo su upozorile da im objema prijeti nestašica energije. Tražili su intervenciju EU.

Ali u tjednima nakon toga sirova nafta je nastavila teći. Podaci energetske obavještajne službe Argus Medije pokazuju da su Mađarska i Slovačka primile zajedno 720.000 tona sirove nafte u kolovozu, u usporedbi sa 792.000 u srpnju i 610.000 u lipnju. Sličnu ocjenu ovaj je tjedan dala i Europska komisija.

Moglo bi postojati nekoliko razloga za uglavnom nepromijenjene tokove. Iako je Lukoil blokiran, drugi ruski proizvođači nafte nisu - i slobodni su slati sirovu naftu preko Ukrajine. Osim toga, Lukoil može prodati svoju naftu na ukrajinskoj granici nekom trgovcu koji će je prodati dalje u EU. Ako to ne uspije, Hrvatska nudi vlastiti naftovod kao alternativni opskrbni pravac.

Ozbiljan problem za Orbana

Evo u čemu je problem: sva su ova rješenja skuplja za Mađarsku. To predstavlja poteškoću za Orbána, koji je iskoristio popust za povećanje profita i smanjenje cijena goriva u Mađarskoj.

"Sadašnji aranžman vrlo je profitabilan za Mađarsku", rekla je Ilona Gizińska, istraživačica i stručnjakinja za Mađarsku u Centru za istočne studije. "Ruska nafta prodaje se jeftinije od neruske nafte - razlika u cijeni po barelu varira između pet i 30 dolara zbog uvođenja sankcija."

Dobri odnosi s Rusijom donijeli su koristi i mađarskom stanovništvu i državnom proračunu.

Sniženje cijena nafte pomoglo je Mađarima da uživaju u možda i najpovoljnijim cijenama na kontinentu, dok su troškovi energije u drugim zemljama naglo rasli. Mađarska također prodaje višak zaliha po pristojnoj cijeni, što je kritična činjenica dok se Orbán bori da uravnoteži proračun zbog sporog gospodarskog rasta i posljedičnog jačanja oporbe.

Imali su ogroman popust u odnosu na tržišne cijene

Gizińska je također istaknula da je mađarski energetski div MOL zabilježio rekordnu dobit u 2022. godini: "Mađarski proračun također ima koristi od toga jer se puni porezom na prekomjernu dobit tvrtke."

Mihajlo Gončar, predsjednik kijevskog think tanka CGS Strategy XXI, procjenjuje da je sirova nafta koju je Mađarska dobivala od Lukoila dolazila s popustom od 20 posto u usporedbi s tržišnim cijenama.

"Ukrajinske sankcije protiv Lukoila su udar na prihode Orbánova poslovnog kruga", rekao je Gončar. "Ovi su prihodi vrlo važni za Orbána jer mu donose maksimalnu moguću dobit, koja se stvara na granici između jeftinije i tržišne cijene naftnih derivata."

Promjene će neizbježno povećati troškove Mađarske. Kupnja preko posrednika - ili plaćanje dodatnih pristojbi za tranzit Ukrajini - svakako je skuplja. I okretanje hrvatskom naftovodu također je skuplje.

Nema puno suosjećanja u EU

Ipak, Mađarska je naišla na malo suosjećanja u EU. Odobreno joj je izuzeće od embarga EU na rusku naftu nakon invazije na Ukrajinu. Međutim, izuzeće je trebalo biti samo privremeno kako bi se zemljama bez izlaza na more omogućilo da osiguraju alternativne opskrbe.

Umjesto toga, Budimpešta je povećala svoj uvoz ruskog plina preko Družbe za 50 posto u usporedbi s 2021. godinom i potpisala nove ugovore o prirodnom plinu s moskovskom državnom tvrtkom Gazpromom. Jedan diplomat EU, koji je zatražio anonimnost, požalio se da su "Mađari imali dovoljno vremena za prilagodbu" i rekao da su se vodili geslom "Mađarska na prvom mjestu".

Olena Lapenko, stručnjakinja za sigurnost i otpornost u kijevskom energetskom think tanku DiXi Grupi, vjeruje da je Ukrajini ponestalo strpljenja.

"Mađarska i Slovačka imaju obveze diverzificirati svoju opskrbu naftom, ali tek čekamo konkretne korake. Ukrajina nije vidjela stvarnu namjeru za prekid kupnje ruske nafte kod ovih zemalja EU. To objašnjava uvođenje sankcija protiv jednog od najvećih ruskih izvoznika nafte."

Opasan trenutak za Orbana

Prepirka oko Ukrajine dolazi u potencijalno opasnom trenutku za Orbána, koji je dugo branio svoje dobre odnose s Kremljom kao gospodarsku nužnost.

Energetske subvencije, pristupačno gorivo i smanjeni računi za struju bili su ključni dio privlačnosti populističkog vođe u javnosti, ali visoka stopa inflacije, koja je prošle godine dosegla 17.5 posto, natjerala je neke glasače na preispitivanje stavova.

Početkom ovog tjedna Budimpešta je također propustila rok za plaćanje kazne od 200 milijuna eura koju je izrekao Europski sud pravde zbog kršenja europskih pravila o azilu za izbjeglice, otvarajući put EU da uzme novac iz prijeko potrebnih budućih isplata Mađarskoj.

Prijete mu protivnici iz vlastitog tabora

Sada se 61-godišnji Orbán, koji je na vlasti više od desetljeća, suočava s jednim od najtežih izazova u svojoj političkoj karijeri - usponom protivnika iz vlastitog tabora.

Bivši zastupnik Europskog parlamenta Péter Magyar, nekoć član Orbánove desničarske stranke Fidesz, u ožujku je pokrenuo novu stranku obećavajući okončanje "mafijaške države", pa čak i usmjeravanje tradicionalno proruske vanjske politike Mađarske prema bližim odnosima s Ukrajinom.

Prema anketi Politica, Magyarova Tisza može računati na 32 posto glasova, što nije bitno manje od Fideszovih 43 posto. Magyar je tako postao najopasniji premijerov konkurent nakon raspada prethodne oporbene koalicije 2022. godine.

Putin možda neće zauvijek pomagati Orbanu

Mađarska će vjerojatno i dalje dobivati rusku naftu, iako po nešto višoj cijeni. Statistika to potvrđuje.

"Nafta drugih ruskih proizvođača sada teče kroz Ukrajinu", rekao je John Gawthrop, urednik u Argus Mediji. "Lukoil nije jedina tvrtka koja isporučuje naftu Mađarskoj i Slovačkoj, postoje i druge ruske tvrtke koje posluju duž te rute i mislimo da su one uskočile kako bi popunile prazninu."

Do sljedećih parlamentarnih izbora u Mađarskoj 2026. situacija će se neizbježno ponovno promijeniti. Ukrajina bi mogla nametnuti dodatne sankcije za rusku naftu, dok bi članice EU mogle jače pritisnuti Mađarsku da odustane od moskovske sirove nafte.

Vladimir Putin možda neće moći zauvijek pomagati Orbánu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.