Ovo su plaće vatrogasaca. Pogledajte kolika je povišica njima, a kolika Plenkoviću

Foto: Ivo Cagalj, Josip Regovic PIXSELL

OVIH dana su Hrvatsku zahvatili nezapamćeni požari, koji su se skoro istovremeno pojavili na više lokacija. Makarska, Tučepi, Skradin, Biograd, Ninski Stanovi, Kaštel Sućurac, Smoković... Zaredalo ih se nekoliko u samo par dana. Po svemu sudeći, ovo bi mogla biti godina s najgorom sezonom požara u povijesti Hrvatske. 

Unatoč tome što su ključni za sigurnost građana i imovine u Republici Hrvatskoj, vatrogasci su potplaćeni i često loše opremljeni. Trenutne plaće su preniske, ali danas su dobili povišicu. Time će se plaće popraviti, ali ne puno. S obzirom na to da će praktički istodobno veću plaću dobiti državni dužnosnici, od premijera pa nadalje, možemo usporediti kome će plaća više rasti. A na temelju našeg izračuna - puno će više narasti plaća premijeru Andreju Plenkoviću nego vatrogascima, pa će se razlika između plaće premijera i plaće vatrogasca drastično povećati. 

Plenkovićeva plaća raste puno više od plaće vatrogasaca

Skoro istodobno će rasti plaća premijera Plenkovića te ostalih državnih dužnosnika i plaća vatrogasaca. Prema našem izračunu, vatrogasci će dobiti povišicu neto plaće od 18.1 posto, ukupno 161.51 euro.

S druge strane će Plenković dobiti povišicu od 69.6 posto, ukupno 2272 eura. Zbog puno većeg rasta plaće premijera, povećava se i razlika u odnosu njegove plaće i plaće vatrogasca. Do sada ima 3.65 puta veću plaću, a uskoro će imati 5.25 puta veću. 

Koliko su sadašnje plaće vatrogasaca?

Napominjemo da su navedeni iznosi dobiveni na temelju naših izračuna isključivo informativne prirode. Obračun plaća je kompleksan zbog brojnih olakšica, koeficijenata (u javnim službama), odbitaka, različitih stopa poreza na dohodak, dodataka, uvećanja za rad blagdanima, vikendom, noću itd.

Uz nekoliko pretpostavki, može se izračunati dovoljno da bi se stekao dojam o okvirnoj plaći. Sljedeći izračun temelji se na pretpostavkama stope poreza na dohodak od 20 posto, devet prekovremenih sati, bez olakšice za djecu i uzdržavane članove i bez uvećanja za rad blagdanima, vikendom, noću i u smjenama. 

Prema našem izračunu sadašnji hipotetski vatrogasac ima mjesečnu plaću od 1220 eura bruto ili 893 eura neto. Vatrogasac pripravnik ima neto plaću od 880 eura, a početnik 867 eura. Razlog tako niskih plaća su primarno niski koeficijenti, koji ukupno iznose oko 1.1. Osnovica ove godine iznosi 947.18 eura.

Vozači, voditelji i zapovjednici imaju veće plaće zbog većeg koeficijenta. Tako hipotetski vozač vatrogasnog vozila ima 1054 eura neto mjesečno, voditelj smjene 1094 neto, zapovjednik smjene 1287 eura neto, a zapovjednik postrojbe 2012 eura neto mjesečno. 

Koliko će narasti plaće vatrogasaca?

Realno se radi o dosta niskim plaćama, posebno za vatrogasce i vozače koji nisu dio "zapovjedništva", zbog čega su u svibnju vatrogasci prosvjedovali na Trgu svetog Marka. Jedan od zahtjeva je bio rast plaća. 

Tek sredinom ovog mjeseca je potpredsjednik vlade Tomo Medved na sastanku s Koordinacijom sindikata zajamčio da će Pravilnik o klasifikaciji postrojbi i koeficijentima složenosti poslova te radnih mjesta i mjerila za utvrđivanje radnih mjesta vatrogasaca biti upućen na objavu u Narodnim novinama, čime se trebaju povećati niski koeficijenti za izračun plaće profesionalnih vatrogasaca.

Nova plaća vatrogasca će biti 1054 eura neto, 18 posto više nego sada. Ukidaju se klasifikacije vatrogasac pripravnik i vatrogasac početnik, a uvodi vatrogasac specijalist, s plaćom 1102 eura neto. Vozač vatrogasnog vozila će imati plaću 1150 eura, 9.1 posto više od sadašnjih 1054 eura. 

Najveću povišicu će dobiti zapovjednici postaja i njihovi pomoćnici, voditelji smjene, vatrogasci specijalisti i voditelji dežurstva, između 20 i 31 posto. Zapovjednicima postaja bi plaća mogla i pasti zbog toga što im se sada obračunava dodatak na koeficijent od 20 posto, a prema Uredbi o dodacima na osnovni koeficijent, koja je trenutačno u e-savjetovanju, smanjit će im se na 18 posto. 

Svi navedeni izračuni za zapovjednike postrojbi se odnose na postrojbe s 42 i manje vatrogasaca, dok zapovjednici većih postrojbi imaju veći koeficijent i slijedom toga veću plaću. Svi izračuni su napravljeni s pretpostavkom devet sati prekovremenih i bez dodataka za smjenski, noćni i prekovremeni rad te rad blagdanima i vikendima. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.