Ovo su prvi veći uspjesi ukrajinske ofenzive. Ruska logistika je primila težak udarac

Foto: Profimedia, EPA

S PRISTIZANJEM prvih dobrih vijesti i ukrajinsko ministarstvo obrane opet je počelo komunicirati s javnošću. Tako su se na Facebooku 68. lakojurišne brigade pojavile snimke oslobođenog sela Blagodatne u Donjeckoj oblasti. Snimka pokazuje ukrajinske vojnike kako se slobodno kreću ulicama i vješaju zastavu vjerojatno na upravnoj zgradi sela. Na snimci se u daljini čuju pucnjava i eksplozije, što znači da je u trenutku snimanja bojište bilo poprilično udaljeno od sela.

Uz Blagodatne, Ukrajinci su uspjeli osloboditi i sela Neskučne, Makarivke, Storoževe i Novodarivku. Dio ruskih blogera tvrdi da su ukrajinske snage ušle u sela Staromajorske i Urožajne. Stoga ne čudi da su se Rusi ponovno vratili omiljenoj taktici uništavanja brana. Raznijeli su branu hidroelektrane kod sela Ključove kako bi poplavili sela u koritu rijeke Mokri Jali i spriječili Ukrajince u napredovanju. Međutim, to neće imati odveć velik utjecaj na zaustavljanje ofenzive s obzirom na to da Ukrajinci napreduju po visovima duž rijeke.

Stoga ne čudi da je Blagodatne oslobođen bez borbi jer su se Rusi morali povući kako ne bi bili okruženi i uništeni. Činjenica da su Rusi poplavili dolinu rijeke Mokri Jali samo će značiti da ukrajinske snage neće moći lagano prelaziti s jedne obale na drugu. I naravno, sva sela nizvodno od brane Ključove bit će poplavljena. Rusima je to nebitno jer su ukrajinskim osvajanjima visova uz korito rijeke ta sela već izgubili. 

Kad bi Ukrajinci napredovati duž korita rijeke Mokri Jali, približili bi se Mariupolju na manje od 40 kilometara. Iako se to čini primamljivim, ukrajinske snage najvjerojatnije neće krenuti tim pravcem, već će iskoristi prodor da uruše rusku obranu na što većem dijelu bojišta. 

Ukrajinci se probijaju kroz brutalne ruske utvrde

Zbog toga Ruse puno više brine što su Ukrajinci našli načina kako se probijati kroz njihove utvrđene crte obrane. Na kraju će Ukrajinci prodrijeti dovoljno u dubinu da se nađu u prostoru u kojem Rusi više nemaju utvrđene položaje. Tada će moći krenuti bočno na istok i zapad i s leđa doći ruskim položajima koji se još drže. Koji će nakon toga kolabirati. Zato Ukrajincima treba samo jedan napad, samo jedan duboki prodor, bez obzira na to gdje će se dogoditi.

Iako su vijesti s bojišta važne, puno važnije su one koje dolaze iz pozadine. Vlakovi na Krimu stali su na nekoliko sati zbog oštećenja željeznice, objavio je Sergej Aksjonov, čelnik okupacijskih vlasti Krima. "U Kirovskoj oblasti na Krimu obustavljen je željeznički promet zbog oštećenja pruge. Predviđeno vrijeme za otklanjanje problema je od tri do četiri sata. Sve nadležne službe rade na licu mjesta. Nema žrtava", rekao je. Ovog puta vlakovi su stali na nekoliko sati. Drugi put će stati na nekoliko dana. Ako Ukrajinci ponovno oštete most prema Krimu i na nekoliko mjeseci.

Još bolja vijest stigla je jučer da su ukrajinski partizani raznijeli željeznički most u naselju Jakimivka na području okupirane Zaporižje. Na jedinoj pruzi koja s Krima vodi prema Melitopolju. Ogroman je to udarac ruskoj logistici jer se taj most više neće moći koristiti do kraja ofenzive. Suvremene vojske tijekom intenzivnih djelovanja troše stotine tona streljiva i stotine tisuća litara goriva dnevno. Svaki i najmanji poremećaj u obnovi zaliha znači smanjenje mogućnosti djelovanja i gubitak položaja. A ruska vojska dominantno se oslanja na artiljeriju i tenkove. 

Slijedi mnogo teških bitaka

Problemi će biti još veći ako se pokaže istinitom objava glavnog stožera ukrajinske vojske da je ruska vojska zabranila korištenje artiljerijskih projektila kalibra 122 i 152 milimetara, proizvedenih 2023. godine. Navodno granate imaju tendenciju da eksplodiraju same od sebe. To nije nimalo nevjerojatno jer su ruske tvornice pod ogromnim pritiskom da po svaku cijenu povećaju proizvodnju oružja i streljiva. Tako na bojište stižu neupotrebljivo streljivo, ali i novoproizvedeni tenkovi T-90 s napuklim oklopom.

Stoga ne čudi da su ruski generali već počeli koristiti stratešku rezervu i prema Zaporižji i Donjecku počeli slati marince, padobrance i 49. armiju koja je donedavno bila na okupiranom području Hersonske oblasti. Ona rušenjem brane Nova Kakhovka i onemogućavanjem ukrajinskog desantiranja preko Dnjepra sada može biti prebačena na istok.

Ukrajinska velika proljetna ofenziva tek je počela i trajat će još tjednima s mnogo teških bitaka. Obje strane još imaju "adute" koje mogu iskoristiti, a ukrajinski je najveći - napad na most koji spaja Krim s Rusijom.

U svakom slučaju, u prvih tjedan dana ukrajinska ofenziva postigla je više nego cijela ruska zimska koja je trajala mjesecima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.