Plenković objavio datum izbora u HDZ-u. Komentirao Bartulicu u Ferrariju

Foto: Screenshot

Održane su sjednice sjednice Predsjedništva i Nacionalnog odbora HDZ-a, dan nakon što je ta stranka na izborima za Europski parlament osvojila najviše mandata - šest.

Novinari su predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića prilikom dolaska na stranačke sjednice u hotelu Westin u Zagrebu pitali kakvi su osjećaji. "Osjećaji? Jako topli", odgovorio je Plenković. 

Na pitanje kreću li danas pripreme za predsjedničke izbore odgovorio je da će se prvo baviti nekim drugim stvarima, a potom je najavio da će na presici otkriti "jednu zanimljivu vijest".

Što je rekao na toj presici pratili smo uživo. 

🔴 UŽIVO. Izjava PVRH/PHDZ Andrej Plenković nakon Nacionalnog odbora #HDZ & izvješća o uvjerljivoj pobjedi na #EUizbori2024. Izravni prijenos iz The Westin Zagreb ⬇️ #HrvatskaSnažnaVažna

Posted by HDZ - Hrvatska demokratska zajednica on Monday, June 10, 2024

> TEKSTUALNI PRIJENOS

Plenković je rekao da je zadovoljan rezultatima europskih izbora na kojima je HDZ osvojio 6 mandata. "Ovo je sjajan rezultat, pobjednički i uvjerljiv."

"Dvije su važne poruke. Neovisno kakva je izlaznost, HDZ je pobijedio i na parlamentarnim izborima, i sad je kad je izlaznost bila mala, ponovno smo dobili, i pobijedili i u prvom i drugom poluvremenu. HDZ pobjeđuje i na maloj i na velikoj izlaznosti. Druga poruka, još važnija, rezultat HDZ-a na kontinentalnim izborima, kad je riječ o rezultatima naših sestrinskih stranaka iz obitelji pučana, najbolji je od svih", poručio je Plenković i dodao da nijedna od sestrinskih stranaka nema 50 posto mandata od ukupnog broja zastupnika zemlje iz koje dolazi. 

Objavio datum unutarstranačkih izbora u HDZ-u

Osvrnuo se na unutarstranačke izbore. "Mi ćemo 13. srpnja organizirati neposredne izbore za predsjednika stranke, zamjenika i četiri potpredsjednika", rekao je i dodao da žele vratiti trajanje mandata u HDZ-u na četiri godine. 

Rekao je da će cijeli njegov tim koji vodi Hrvatsku od 2020. ići u reizbor. 

"Cijeli tim Odvažno za Hrvatsku ide u obnavljanje svojih mandata. To je zanimljivo jer smo vidjeli da Grbin ne ide u obnavljanje svog mandata", rekao je.

Rekao je da mu je drago da su pučani jači u EU parlamentu nego u prošlom mandatu. 

Na pitanje o predsjedničkim izborima rekao je da će se sad prvo baviti unutarstranačkim stvarima, a nakon toga predsjedničkim izborima. 

O Bartulici u Ferrariju

Upitan je o dolasku i odlasku Bartulice sinoć u stožer DP-a skupocjenim Ferrarijem. 

"To je valjda bila neka provokacija jer se on valjda osjetio jako napadanim u kampanji. Svatko ima svoj stil, ne znam da bi itko to u HDZ-u učinio i da bi mu uopće palo na pamet", odgovorio je Plenković. 

Na pitanje hoće li prihvatiti ako ga netko nakon ovog rezultata na EU izborima predloži za neku od EU funkcija nije htio konkretno odgovoriti. 

"Mislim da je sad cijeli fokus na Von der Leyen", rekao je i dodao da neće o hipotetskim pitanjima. 

Što se tiče izbora u Lici u kojima u prvom krugu Darko Milinović osvojio više glasova od HDZ-ovog kandidata rekao je da će se vidjeti kome će se u drugom krugu prikloniti birači trećeg kandidata koji će također osvojio dosta glasova. 

Tko će biti hrvatski predstavnik u EU komisiji? Hoće li to biti Dubravka Šuica?

"Obavit ćemo konzultacije", odgovorio je Plenković.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.