Prosvjed u Beogradu, palili zastave Kosova: "Nema podjele, Kosovo je srce Srbije"

Foto: Milan Maricic/ATAImages/PIXSELL

SINOĆ se u Beogradu nekoliko desetaka građana okupilo na prosvjedu protiv neovisnosti Kosova. Skup je oko 20 sati počeo na trgu ispred hrama svetog Save, a prosvjednici su zatim krenuli prema crkvi svetog Marka.

 

Nosili su srpske zastave i slogane protiv neovisnog Kosova te uzvikivali "Nema podele" i "Kosovo je srce Srbije".

Na prosvjedu su maskirani muškarci palili zastave Kosova.

Napetosti na sjeveru Kosova

Podsjetimo, napetost je porasla tijekom vikenda na sjeveru Kosova nakon što su nepoznate osobe zapucale na policajce i bacale šok-bombe na pripadnike EULEX-a, mirovnih snaga EU.

Srpski prosvjednici su postavili i barikade koje onemogućavaju promet na dvama graničnim prijelazima između Kosova i Srbije, nezadovoljni zbog uhićenja bivšeg policajca.

Priština i Beograd se međusobno optužuju nakon zadnjeg niza izgreda, zbog kojih je Kosovo moralo pomaknuti lokalne izbore u općinama sa srpskom većinom s 18. prosinca na 23. travnja.

Barikade na sjeveru Kosova jučer nisu uklonjene unatoč zahtjevima veleposlanstava SAD-a i Velike Britanije u Beogradu i u Prištini te ponovljenom pozivu EU da dvije strane smanje najnovije tenzije. O "opasnom rastu napetosti na Kosovu" danas raspravljaju i ministri vanjskih poslova Unije. 

Šef europske diplomacije Josep Borrell pozvao je uoči sastanka Beograd i Prištinu na deeskalaciju tenzija uz napomenu da su barikade na Kosovu i napad na pripadnike EULEX-a neprihvatljivi i da se dvije strane moraju vratiti dijalogu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.