Putinov glasnogovornik jučer prijetio prestankom isporuke plina. To se ipak odgađa?

Foto: EPA

RUSIJA je zemljama koje je označila kao neprijateljske jer su uvele sankcije Rusiji dala rok do 31. ožujka da uvoz ruskog plina počnu plaćati u rubljima.

To bi novo rusko pravilo trebalo pogoditi zemlje koje su uvele ekonomske sankcije Rusiji i zaledile inozemne rezerve. To se posebice odnosi na neke članice Europske unije koje jako ovise o ruskoj opskrbi energentima, piše RT.

Jučer je iz Kremlja stigao jasan odgovor na pitanje će se dogoditi nakon što stupe na stagu nova pravila, a taj odgovor glasi - nema plaćanja u rubljima, nema plina. No pravila po kojima će "neprijateljske zemlje" plin moći plaćati samo u rubljima vjerojatno ipak neće krenuti odmah nakon 31. ožujka kako je bilo najavljeno. 

Potvrdio je to Putinov glasnogovornik Dimitrij Perkov na pitanje znači uputa ruskog predsjednika da se do 31. ožujka razvije mehanizam plaćanja u rubljama da će nova pravila stupiti na snagu istog dana.

“Ne, apsolutno. Plaćanje i isporuke su dugotrajan proces”, rekao je. Kazao je kako je riječ o tehnološki dugotrajnijem procesu, prenosi RT.

Peskov je jučer zaprijetio da se zemljama koji odbiju plaćati u rubljima više neće isporučivati plin. 

“Nećemo besplatno opskrbljivati plinom, to je jasno”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov.

Upitan hoće li opskrba plina biti obustavljena za one koji ne budu plaćali u rubljima, Peskov je rekao: “Nema plaćanja, nema plina.”

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.