Rijeka smanjila stope poreza na dohodak

Foto: PIXSELL/Goran Kovacic

Riječko Gradsko vijeće usvojilo je danas prijedlog gradonačelnika da se stope poreza na dohodak u Rijeci smanje na 32 posto za višu i na 22 posto za nižu, što su najviše dopuštene stope po novom prijedlogu vlade.

Nove stope će biti u primjeni od 1. siječnja 2025. godine. Time će porasti neto plaće građana, a prihodi gradskog proračuna će se u sljedećoj godini smanjiti za 1.5 milijuna eura, rekao je na sjednici riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Podsjetio je da je prije godinu dana Gradsko vijeće prihvatilo stope poreza na dohodak od 33.6 i 22.4 posto, nakon što je ukinut prirez, odnosno pretočen u porez na dohodak.

Usvojen i Urbanistički plan uređenja Sekundarnog gradskog središta Rujevica

Filipović je rekao da su stope od 32 i 22 posto najviše dopuštene po novom prijedlogu vlade. Time, poručio je, ujedno ispunjava svoje predizborno obećanje o smanjenju gradskog prireza s 15 na 10 posto, s obzirom na udio njegove pretočene vrijednosti u porezu na dohodak, istaknuo je gradonačelnik.

Usvojen je i prijedlog Urbanističkog plana uređenja Sekundarnog gradskog središta Rujevica, koji je, temeljem javnog natječaja, izradila tvrtka Arching studio iz Splita. Stručna podloga za izradu tog plana bilo je urbanističko-arhitektonsko rješenje autora Karla Ugarkovića. Taj rad je bio prvonagrađen na natječaju zaključenom početkom 2022. godine koji je raspisao Grad Rijeka.

Područje obuhvata plana je na sjeverozapadnom dijelu Rijeke, koje s južne strane omeđuje riječka obilaznica. Područje je uglavnom neizgrađeno, s brojim vrtovima. Tu su nogometni kamp i stadion HNK Rijeke, trgovački centar, a u gradnji je projekt Zdravstvenog centra Rujevica Primorsko-goranske županije koji će obuhvaćati djelatnosti hitne medicine, HGSS-a, a imat će i helidrom.

Filipović: Ovaj plan u fokus stavlja novu zonu grada

Kako je naveo Srđan Šegvić iz Arching studija, plan je izrađen sukladno svim propisima i zakonima te se striktno oslanjalo na rješenje Karla Ugarkovića. Prostor obuhvata plana je površine 42 hektara, a značajka je da se nalazi na ukošenom terenu te je visinska razlika najviše i najniže točke 35 metara. To je zahtijevalo posebnu pažnju pri planiranju prometne infrastrukture, rekao je.

Po 20 posto površine namijenjeno je za stambenu i mješovitu namjenu, odnosno stambeno-poslovnu. Čak 15 posto je predviđeno za zelene površine, a u manjim udjelima za trgovačku, javnu i društvenu namjenu, od zdravstvene do sportske i rekreacijske.

Gradonačelnik Marko Filipović je istaknuo da ovaj plan u fokus stavlja novu zonu grada, s brojnim razvojnim mogućnostima.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.