Rusija prijeti Izraelu: "Ni ne pomišljajte napasti iranska nuklearna postrojenja"

Foto: Profimedia

Rusija upozorava Izrael da ni ne pomišlja napasti iranska nuklearna postrojenja, rekao je danas zamjenik ruskog šefa diplomacije Sergej Rjabkov, a prenijela državna novinska agencija TASS. Nakon iranskog raketnog napada na Izrael 1. listopada postoje špekulacije da bi Izrael mogao gađati iranska nuklearna postrojenja.

"Ovo je opomena"

"U više navrata smo upozorili i nastavljamo upozoravati, opominjati (Izrael), čak i protiv hipotetskog razmatranja mogućnosti napada na (iranska) nuklearna postrojenja i nuklearnu infrastrukturu", citirao je TASS Rjabkova.

"To bi bio katastrofalan razvoj (događaja) i potpuna negacija svih postojećih načela u području osiguravanja nuklearne sigurnosti", dodaje. Nije jasno je li Moskva poruku prenijela Izraelu.

Izrael i Zapad strahuju da Iran razvija nuklearnu bombu

Izrael i zapadne zemlje već dugo strahuju od mogućnosti da Iran razvija nuklearnu bombu pod krinkom civilnog nuklearnog programa, što Teheran poriče.

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua objavio je u priopćenju u utorak da će Izrael poslušati Sjedinjene Američke Države, koje su ga također upozorile da ne napada nuklearne objekte u Iranu, ali i da će djelovati sukladno vlastitom nacionalnom interesu.

WaPo: Izrael ne planira udar na nuklearna postrojenja

Washington Post objavio je i da je Netanyahu administraciji američkog predsjednika Joea Bidena rekao da će Izrael gađati iranske vojne mete, a ne nuklearna ili naftna postrojenja. Ruski državni mediji također su prenijeli da je Rjabkov kazao da je Moskva u neprestanom kontaktu s Iranom, neovisno o razini napetosti u regiji.

Rusija je ojačala veze s Islamskom Republikom od početka svog rata u Ukrajini te priprema potpisivanje većeg sporazuma o partnerstvu s Teheranom. Šef iranskih Čuvara revolucije Hosein Salami zaprijetio je danas da će "bolno" napasti Izrael ako napadne iranske ciljeve.

"Ako učinite pogrešku i napadnete naše ciljeve, bilo to u regiji ili u samom Iranu, ponovno ćemo bolno udariti na vas", upozorio je general Salami. Iran je 1. listopada ispalio na Izrael dvjestotinjak projektila, među kojima prvi put i hipersonične rakete. Izrael se tada zarekao da će Iran platiti za svoj napad.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.