Izrael ubio glavnog vođu Hamasa. Tko je on?

Foto: EPA

IZRAELSKA vojska ubila je vođu Hamasa Yahyu Sinwara u napadu tijekom operacija u pojasu Gaze, potvrđeno je izraelskoj javnoj televiziji Kann.

>> Razvoj događaja pratite na Indexu

Yahya Sinwar imenovan je generalnim vođom Hamasa u kolovozu, nakon ubojstva njegovog prethodnika Ismaila Haniyeha u Teheranu. Prethodno je bio vođa skupine unutar pojasa Gaze, a tu je poziciju preuzeo 2017.

Sinwar je trenutno na vrhu liste najtraženijih osoba u Izraelu. Državne sigurnosne agencije vjeruju da je on vodio planiranje i izvršenje masakra u južnom Izraelu 7. listopada 2023., u kojem je ubijeno više od 1200 ljudi, a 251 osoba oteta je i odvedena u Gazu.

Rođen je u izbjegličkom kampu Khan Younis u južnoj Gazi 1962. godine. U kasnim 1980-ima Sinwar je osnovao Hamasovu sigurnosnu službu poznatu kao Majd, koja je, između ostalog, ubijala Palestince koje je optuživala za suradnju s Izraelom.

Velik dio života proveo u izraelskom zatvoru

Velik dio života proveo je u izraelskom zatvoru, a nakon trećeg uhićenja 1988. godine osuđen je na četiri doživotne robije.

Sinwar je bio među 1027 palestinskih i izraelskih arapskih zarobljenika koje je Izrael oslobodio u razmjeni 2011. godine za Gilada Shalita, izraelskog vojnika kojeg je Hamas dulje od pet godina držao zatočenog u Gazi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.