Incident na nebu: Nijemci digli lovce, presreli ruski špijunski avion

Foto: Luftwaffe

Njemačka je digla borbene avione i poslala ih u presretanje ruskog izviđačkog zrakoplova u najnovijem zračnom incidentu između članice NATO-a i ruskih zračnih snaga, javlja Newsweek.

Ruski avion tipa Iljušin Il-20 detektiran je iznad međunarodnih voda između otoka Rügen i danskog Bornholma. Njemačka je odmah digla dva Eurofightera s aerodroma Rostock-Laage da "uspostave vizualni kontakt" iznad Baltičkog mora s ruskim zrakoplovom, čiji je transponder bio isključen.

Njemački mediji navode da se Iljušin Il-20 često koristi za radijsko izviđanje i prikupljanje obavještajnih podataka o zemljama NATO-a.

Radi se o zadnjem u nizu zračnih incidenata u kojima su ruske letjelice uočene u blizini osjetljivih europskih lokacija. Krajem rujna NATO-ovi zrakoplovi presreli su šest drugih ruskih zrakoplova u samo dva dana, dok su njemački i švedski lovci u kolovozu presreli još jedan zrakoplov Il-20.

Newsweek podsjeća da su postrojbe zračnog nadzora NATO saveza izvele oko 200 presretanja ruskih zrakoplova iznad Baltika 2023. i oko 190 u prvih devet mjeseci ove godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.