Udruga stanara Split: Zaštićenim najmoprimcima oduzima se pravo na dom

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Udruga stanara grada Splita pred Ustavnim ​je sudom​ pokrenula postupak za ocjenu ustavnosti Zakona o načinu izvršenja presuda Europskog suda za ljudska prava u skupini predmeta Statileo protiv Hrvatske i odluke Ustavnog suda koji se tiču zaštićenih najmoprimaca.

U priopćenju navode kako zakon propisuje da vlasnici stanova imaju isključivo pravo birati četiri mjere koje predstavljaju načine ukidanja zaštićenog najma, tj. pretvaranje zaštićenih najmoprimaca u podstanare ili beskućnike, bez ikakvog utjecaja najmoprimaca na njihovu odluku.

"Sve se događa u jeku najveće nekretninske krize u povijesti Hrvatske"

Za očekivati je da će se vlasnici stanova opredijeliti za ulazak u posjed stanova, odnosno efektivno izbacivanje zaštićenih najmoprimaca na ulicu.

Napominju da se sve događa u jeku najveće nekretninske krize u povijesti Hrvatske, kada je u urbanim sredinama gotovo nemoguće pronaći nekretnine za dugoročni najam, a cijene u prodaji dosežu astronomske iznose. 

U prijelaznom periodu ​"provedbe zakonskih mjera​" dosadašnji zaštićeni najmoprimci bit će obvezani plaćati 50 posto iznosa tržišne najamnine vlasnicima stanova po cijeni od 9.38 eura po četvornom metru, bez obzira na stanje, funkcionalnost i opremljenost stana.

"Država je prekršila najjače ustavno načelo jednakosti pred zakonom"

​"Mi, nekadašnji nositelji stanarskog prava, sada zaštićeni najmoprimci, jedina smo preostala društvena skupina kojoj su na brutalan, diskriminacijski način u periodu tranzicije oduzeta stečena prava ustavne kategorije.

Država je skupini stanara u društvenim stanovima omogućila otkup stanova po povlaštenim uvjetima, a drugoj skupini u privatnim stanovima nije, pa je time počinila diskriminaciju, odnosno prekršila najjače ustavno načelo jednakosti pred zakonom​", navodi se.

Zakonodavac je spornim zakonom odlučio konačno riješiti pitanje zaštićenog najma ​povećanjem najamnine na tržišni iznos bez prethodnog uviđaja stanja i funkcije stanova, vodeći se samo površinom nekretnina", kažu.

"Zaštićenim najmoprimcima se oduzima pravo na dom"

Način na koji je to izvedeno u zakonu potpuno je nerazmjeran i stavlja zaštićene najmoprimce u nemoguć položaj, odnosno ​oduzima im pravo na dom.​

Nakon 33 godine čekanja na pravedno rješavanje statusa stanara sa stanarskim pravom u privatnim stanovima, država će primjenom novog zakona, koji ponovno nije usklađen sa Ustavom, zaštićene najmoprimce još jedanput degradirati, sada u najmoprimce (podstanare), odnosno beskućnike.​

Tu sudbinu dijeli više od 3500 obitelji u cijeloj državi, a najviše u Zagrebu i Splitu, stoji u priopćenju Udruge stanara grada Splita.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.