SAD: Nismo sudjelovali u ubojstvu šefa Hamasa, nismo ni znali da će se dogoditi

Foto: EPA

Američki državni tajnik Antony Blinken danas je rekao da Sjedinjene Države nisu umiješane u atentat na vođu Hamasa Ismaila Hanije te je ponovno istaknuo važnost prekida vatre u Gazi.

"Nismo bili svjesni ni upoznati s ovim niti smo u tomu sudjelovali. Sada je vrlo teško nagađati", rekao je Blinken u intervjuu za Channel News Asia tijekom posjeta Singapuru.

Iranska revolucionarna garda potvrdila je vijest o Hanijinoj smrti nekoliko sati nakon što je prisustvovao ceremoniji polaganja zakletve novoga predsjednika države.

Hanija, koji je vodio palestinsku militantnu skupinu, a baza mu se nalazila u Kataru, bio je lice Hamasove međunarodne diplomacije dok je u Gazi bjesnio rat, koji je započeo napadom Hamasa na Izrael 7. listopada.

"Tijekom mnogih godina sam shvatio da nikada ne treba nagađati o tomu koliki utjecaj može imati jedan događaj na nešto drugo", rekao je Blinken, odgovarajući na pitanje kakav bi utjecaj Hanijina smrt mogla imati na daljni razvoj rata.

Ubojstvo, koje se dogodilo manje od 24 sata nakon što je Izrael objavio da je smaknuo glavnog čovjeka Hezbolaha, za kojeg tvrdi da stoji iza napada s puno žrtava na Golansku visoravan, pod izraelskom okupacijom, mogao bi predstavljati veliku prepreku za šanse da se postigne sporazum o prekidu vatre u ovome desetomjesečnom ratu.

Blinken, koji u Aziji boravi od kraja prošlog tjedna, ističe da su prekid vatre i oslobađanje talaca koji se drže u Gazi ključni te da će Sjedinjene Države učiniti sve da se to i ostvari.

"Od ključnog je značaja da što prije usmjerimo stvari prema boljoj stazi na putu prema trajnijem miru i trajnijoj sigurnosti, tako da fokus ostaje isti kao ranije."

Hanija će biti pokopan u petak u Kataru

Hanija će biti pokopan u Kataru nakon dženaze u petak, priopćio je palestinski islamistički pokret.

Javni i službeni ispraćaj održat će se u četvrtak u Teheranu, a nakon toga tijelo će biti prebačeno u katarsku prijestolnicu Dohu.

Dženaza će se održati u petak u podne u Dohi, a potom će biti pokopan na groblju u Lusailu, sjeverno od glavnog grada.

Njemačka poziva na "maksimalnu suzdržanost" nakon Hanijinog ubojstva

Njemačka vlada upozorila je da se mora izbjeći daljnja eskalacija situacije na Bliskom istoku nakon atentata na Haniju.

"Pozivamo sve aktere na maksimalnu suzdržanost. Logika uzajamnih osvetničkih udara je pogreška", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova novinarima u Berlinu.

Pozvao je sve da zadrže hladnu glavu. "Također se sada ne smije prokockati šansa za sporazum o taocima i prekid vatre u Gazi", kazao je.

Ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u bliskom je kontaktu s partnerima iz EU i predstavnicima regije Bliskog istoka, dodao je. "Diplomacija radi punom parom i naš zajednički cilj je pomoći u deeskalaciji situacije."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.