SAD traži istragu nakon ubojstva Amerikanke na Zapadnoj obali

Foto: EPA

Bijela kuća pozvala je Izrael da istraži slučaj američke državljanke turskog podrijetla koju su ubili izraelski vojnici tijekom prosvjeda na Zapadnoj obali.

"Washington je zatražio od izraelske vlade više informacija i istragu incidenta", rekla je glasnogovornica američkog predsjednika Joea Bidena, Karine Jean-Pierre.

Blinken: Najvažnije je prikupiti činjenice

"Žalimo zbog ovog tragičnog gubitka", rekao je američki šef diplomacije Antony Blinken. "Najvažnije je prikupiti činjenice", rekao je, dodajući da će akcije i zaključci biti "vođeni činjenicama".

Palestinski dužnosnici opisali su je kao 26-godišnju aktivisticu iz Seattlea koja je imala i američko i tursko državljanstvo.

Žena je umrla u bolnici s teškom ozljedom glave

Ranije je palestinska novinska agencija WAFA izvijestila da su izraelske trupe ustrijelile američku državljanku dok je prosvjedovala protiv širenja izraelskih naselja na sjeveru Zapadne obale.

Žena je umrla nakon što je prebačena u bolnicu s teškom ozljedom glave, navodi se u izvješću. WAFA je rekla da je aktivistica turskog podrijetla sudjelovala u tjednom prosvjedu protiv širenja izraelskog naselja u gradu Beita, južno od grada Nablusa, kada su izraelski vojnici otvorili vatru.

Izraelska vojska: Naše snage su pucale su na osobu koja je to uglavnom potaknula, bacala je kamenje

Vojska je priopćila da istražuje izvješće nakon "nasilne aktivnosti" u tom području.

Izraelske snage pucale su na osobu koja je to uglavnom potaknula, rekla je vojska. Osoba je bacala kamenje i prijetila izraelskim snagama sigurnosti, navodi se u priopćenju vojske. U početku nije bilo jasno je li navedena osoba ubijena američka državljanka.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je "ubojstvo koje je počinila Netanyahuova vlada". Izraelske vlasti koje čine zločine protiv čovječnosti i svi oni koji ih bezuvjetno podržavaju odgovarat će pred međunarodnim sudovima, priopćilo je ministarstvo.

Napetosti su porasle na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael usred izraelske vojne kampanje u Pojasu Gaze.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.