Scholz želi Rusiju u mirovnim pregovorima. "Time ugrožava sigurnost Europe"

Foto: EPA

Demokršćanska oporba napala je danas njemačkog kancelara Olafa Scholza zbog njegovog zalaganja za obnavljanje napora za postizanje mira u Ukrajini i uključivanje Rusije u mirovni proces.

"Kancelar Scholz se želi prikazati kao mirovni kancelar no on zapravo slabi poziciju Ukrajine i time ugrožava sigurnost Njemačke i Europe", rekao je stručnjak Kršćansko-demokratske unije (CDU) za vanjsku politiku Roderich Kiesewetter.

"Ukrajinu se želi prisiliti na pregovore koji su prividni"

On je rekao kako Scholzov prijedlog odgovara nastojanjima dijelova njegove Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) da Ukrajinu prisili na prividni mir koji odredi Rusija i da nakon toga postupno smanji pomoć Ukrajini.

"Ukrajinu se želi prisiliti na pregovore koji su prividni", rekao je Kieswetter. On je kancelara optužio da i dalje ustraje na "njemačkim životnim lažima" aludirajući na dugogodišnju njemačku prisnu suradnju i djelomično stvaranje energetske ovisnosti o Rusiji.

Kieswetter Scholza optužuje da je "nasjeo ruskoj propagandi i kampanjama dezinformacija".

Scholz: Rusija mora sudjelovati

Njemački kancelar Scholz je u jučerašnjem intervjuu na javnom servisu ZDF prvi put spomenuo mogućnost da se u napore za postizanje mira diplomatskim putem uključi i Rusija.

"Mislim da je došao trenutak u kojem moramo razmisliti kako da brže nego što to trenutno odaje dojam iziđemo iz ove ratne situacije...u svakom slučaju će biti daljnjih mirovnih konferencija i ukrajinski predsjednik i ja smo složni oko toga da na toj konferenciji mora sudjelovati i Rusija", rekao je Scholz.

To je prvi put nakon početka ruskog napada na Ukrajinu u veljači 2022. da se njemački kancelar izjasnio za sudjelovanje Rusije u diplomatskom procesu za postizanje mira. U lipnju je održana mirovna konferencija o Ukrajini na kojoj nije sudjelovala Rusija.

Bivši veleposlanik Ukrajine u Njemačkoj: Scholz bi mogao kreativnim putem saznati bi li mirovni pregovori s Putinom uopće imali smisla

Bivši ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj Andrij Melnik se založio za to da Njemačka u mirovnim pregovorima preuzme snažnu ulogu.

"Scholz bi mogao kreativnim putem saznati bi li mirovni pregovori s Putinom uopće imali smisla", rekao je Melnik. Njemačka vlada se od početka ruskog napada protivi "diktiranom miru" koji je u nekoliko navrata predložila Moskva.

Analitičari: Scholzov iskorak prema Moskvi je pokušaj da se za SPD pridobe glasači koji se protive pomoći Ukrajini

Početkom rujna u saveznim pokrajinama Saska i Tiringija su velik uspjeh ostvarile stranke krajnje desnice i ljevice, Alternativa za Njemačku (AfD) i Savez Sahra Wagenknecht (BSW) koje se žestoko protive vojnoj pomoći Ukrajini i zalažu za diplomatske kontakte s Moskvom. 

Krajem rujna se u još jednoj saveznoj pokrajini na istoku Njemačke, Brandenburgu, održavaju izbori, a analitičari procjenjuju da je Scholzov iskorak prema Moskvi pokušaj da se za SPD pridobe glasači koji se protive vojnoj pomoći Ukrajini i izolaciji Moskve. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.