SDP-ovac: Sabor se bavi svjetonazorskim temama, a briga o čovjeku u drugom planu

Foto: Hina

Predsjednik SDP-a Primorsko-goranske županije i saborski zastupnik Ivica Lukanović ocijenio je da je Hrvatski sabor i u ovom mandatu usmjeren prema svjetonazorskim temama, a ne istinski važnim pitanjima za društvo.

Lukanović je na konferenciji za novinare ustvrdio da je u protekla dva mjeseca u saboru dominirao senzacionalistički pristup temama, privlačenje pažnje na površnoj razini, ispod čega je briga o čovjeku potisnuta u drugi plan.

"Brojne osobe s invaliditetom strepe zbog nedostataka institucionalne skrbi"

Kao primjer je istaknuo izvješće pravobranitelja za invalidne osobe za 2022. godinu, gdje stoji da je od 294 preporuke i upozorenja upućena tijelima državne vlasti samo 34 posto usvojeno. "Uz to, brojne osobe s invaliditetom strepe zbog nedostataka institucionalne skrbi", rekao je Lukanović.

Naglasio je i izvješće pravobraniteljice za djecu u kojem se upozorava da 14.000 nezbrinute djece ostaje bez skrbi nakon srednjoškolskog obrazovanja te su prepuštena sama sebi. Tim pitanjima bi se više trebalo baviti, a takve teme će biti u fokusu SDP-a u sljedećem razdoblju, poručio je.

Jovanović: Sabor ne bi trebao biti privjesak vladi

SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović rekao je da sabor ne bi trebao biti privjesak vladi, niti pozornica za igrokaze pojedinaca željnih istupa u medijima.

Vlada bi trebala biti odgovorna saboru, a premijer i članovi vlade bi trebali odgovarati saborskim zastupnicima na postavljena pitanja, rekao je Jovanović. No, dobili smo Vladu koju karakteriziraju interesi HDZ-a i DP-a, a interesi građana joj nisu bitni.

"Ideološka pitanja su dimne bombe' kojima se nastoji skrenuti pažnja s nemoći Vlade da rješava važne probleme, među kojima su premale mirovine, ogromni rast troškova života i neučinkovit i loš zdravstveni sustav, naglasio je Jovanović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.