SDP-ovka: Tijelo pokojnika satima ležalo na plaži. Zapljuskivali su ga valovi

Foto: Facebook, Davor Puklavec/PIXSELL

SDP-ovka Vedrana Mišković upozorila je na sjednici Skupštine Zadarske županije na dva slučaja u kojima se više sati čekao dolazak mrtvozornika na mjesto na kojem se nalazilo tijelo preminule osobe.

Navela je kako je prije nekoliko dana čovjek na plaži u Viru doživio srčani udar i umro. Istaknula je da se sve dogodilo oko 18:30, a da je mrtvozornik stigao tek oko 23 sata. Dodala je kako su na početku tijelo čuvali policajci i poznanici preminulog, ali da su policajci nakon nekog vremena otišli. Objasnila je da su zbog plime valovi već bili počeli zapljuskivati tijelo, piše portal 057info.

Mikulandra: Mrtvozornici moraju biti adekvatnije nagrađeni

Ukazala je i na slučaj mještanina Sestrunja koji je početkom godine preminuo srčanog udara, a mrtvozornik se pojavio tek nakon šest-sedam sati čekanja. Naglasila je da je muškarac umro u prijepodnevnim satima, a tijelo je prevezeno na patologiju u Zadru negdje iza 18 sati. 

"Nesumnjivo je da se u ovakvim slučajevima dovodi u pitanje dostojanstvo pokojnika i njegovih najbližih. Nesumnjivo je isto tako da se ne radi o isključivoj odgovornosti mrtvozornika. Mi, vijećnici svjesni smo da skoro na svakoj sjednici imamo na dnevnom redu razrješenje mrtvozornika, listom na njihov zahtjev. Tako je i danas", kazala je njezina stranačka kolegica Helena Mikulandra.

"Obzirom na važnost ove službe, smatram da je na svima nama da učinimo sve da se mrtvozornička služba odvija u što je moguće optimalnijim uvjetima, a ono što možemo učiniti je da osiguramo da mrtvozornici za svoj rad budu adekvatnije nagrađeni", nastavila je. 

Župan: Dobro je da i medicinske sestre mogu biti mrtvozornici

Organizacija i rad mrtvozorničke službe na području Zadarske županije posljednji su put revidirani prije dvije godine. Tada su definirane i naknade za obavljanje pregleda umrle osobe izvan zdravstvene ustanove. Naknada iznosi 39.81 euro za pregled u razdoblju od 6 do 22 sata odnosno 53.08 eura u razdoblju od 22 do 6 sati.

"Smatram da ove naknade nisu stimulativne te da ih treba povećati. Uz činjenicu da se radi o iznimno delikatnoj i zahtjevnoj usluzi, jasno je da je inflacija već odavno pojela povećanje od 50 kn iz 2022. godine. Budući da novca u proračunu, kako tvrdite ima, predlažem povećanje mrtvozorničkih naknada", rekla je Mišković.

Odgovorio joj je župan Božidar Longin. "Na svakoj Skupštini, pa i današnjoj, imamo temu mrtvozornika. Dobro je da i medicinske sestre mogu biti mrtvozornici, trudimo se maksimalno riješiti ove probleme. Znamo koliki je pritisak na zdravstvo u ljetnim mjesecima i teško je to složiti", naveo je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.