Sjeverna Koreja prijeti "trenutnim napadom" Jugu: "Ako nađemo još jedan dron..."

Foto: Profimedia

Sjeverna Koreja je objavila da je pronašla ostatke južnokorejske vojne bespilotne letjelice i da bi svako daljnje "narušavanje njezinog teritorijalnog integriteta" rezultiralo "objavom rata". Napetosti između dviju strana poluotoka eskalirale su od svibnja, kada je Sjever počeo slati balone koji nose smeće preko granice na Jug, što je navelo Seul da odgovori ponovnim emitiranjem propagandnih poruka preko zvučnika.

Ovog je tjedna Sjeverna Koreja optužila Južnu za letenje dronovima iznad Pjongjanga u tri navrata ovog mjeseca i zaprijetila da će odgovoriti silom ako se to ponovi.

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA objavila je u subotu da je srušena južnokorejska vojna bespilotna letjelica pala na teritorij Sjeverne Koreje, izvijestio je Reuters.

"Bit će pokrenut trenutni napad"

Južnokorejski zakonodavac Yu Yong-weon rekao je Reutersu da dronovi na fotografijama Pjongjanga izgledaju kao dronovi za nadzor koje je napravio Sungwoo Engineering i isporučio južnokorejskoj vojsci 2023. godine.

KCNA je rekla da će se, ako se otkrije i ponovno potvrdi bilo kakva "povreda kopna, zraka i voda Sjeverne Koreje vojnim sredstvima Južne Koreje, to smatrati ozbiljnom vojnom provokacijom protiv suvereniteta DNRK".

To je značilo da će "objava rata i trenutni napad biti pokrenuti", rekla je KCNA.

"Ne zaslužuju odgovor"

Međutim, južnokorejsko ministarstvo obrane, koje je Newsweek kontaktirao za komentar, reklo je da "jednostrane tvrdnje Pjongjanga nisu vrijedne provjere niti zaslužuju odgovor", prenosi Reuters.

Novinska agencija je izvijestila da Seul nije rekao jesu li njegova vojska ili neki civili odgovorni za navodne dronove. Seul je rekao da bi svaki komentar na tvrdnju Pjongjanga značio uplitanje u sjevernokorejsku spletku, dodaje agencija.

Kim prijetio nuklearnim oružjem

Ranije ovog mjeseca sjevernokorejski vođa Kim Jong-un ponovno je upozorio da bi mogao upotrijebiti nuklearno oružje u potencijalnim sukobima s Južnom Korejom i SAD-om te je u isto vrijeme optuživao te dvije zemlje da jačaju svoj vojni savez.

Time se referirao na smjernice o odvraćanju koje su SAD i Južna Koreja potpisali u srpnju. Njima se dogovara integracija južnokorejskih konvencionalnih kapaciteta s američkim nuklearnim oružjem kako bi se nosili s opetovanim nuklearnim prijetnjama Pjongjanga.

SAD ima oko 28.500 vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji. Izvješće Chicago Council on Global Affairs otkrilo je da više od polovice Amerikanaca (51 posto) podržava korištenje američkih snaga za obranu Južne Koreje ako Sjeverna izvrši invaziju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.