Predsjednik Brazila doživio nezgodu. Otkazao put na summit Putinovog i Xijevog saveza

Foto: EPA

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva otkazao je put u Rusiju nakon što je u subotu ozlijedio glavu u nesreći koja se dogodila kod kuće. Lula da Silva (78) trebao je otputovati jučer poslijepodne na summit BRICS-a, skupine velikih zemalja u razvoju, koja uključuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku.

Glavna bolnica u glavnom gradu Brazíliji objavila je da je savjetovala predsjednika da privremeno izbjegava dugotrajne letove. Najavljeno je da će brazilski predsjednik na sastancima sudjelovati videovezom. U priopćenju je bolnica Sirio-Libanes u Brazíliji navela da je predsjedniku savjetovano da ne putuje na velike udaljenosti, ali da može nastaviti s ostalim aktivnostima kao i obično.

Dodaje se da je Lula u padu u kupaonici zadobio razderotinu na potiljku i da je pod nadzorom liječnika. Pozivajući se na liječnike u bolnici, lokalni mediji navode da je predsjednik poslan kući u subotu nakon što je dobio pet šavova. Zatim se jučer ujutro vratio u bolnicu na kontrolu, a kasnije je poslan kući, javljaju lokalni mediji.

Putin najavio da ne dolazi na summit G20

To znači da neće biti ništa od njegovog prvog ovogodišnjeg sastanka oči u oči s predsjednikom Vladimirom Putinom. Putin je u petak rekao da neće sudjelovati na summitu G20 u studenome u Brazilu, navodeći da bi njegov dolazak mogao "poremetiti" konferenciju i inzistirajući na tome da razlog nedolaska nije nalog za njegovim uhićenjem Međunarodnog kaznenog suda. 

Prošle godine Putin je preskočio summit zemalja BRICS-a u Južnoj Africi nakon što je ICC izdao nalog za njegovo uhićenje.Od Brazila i Južne Afrike, koji su supotpisnici ICC-a, očekivalo bi se da pomognu u Putinovom uhićenju. Grupaciju BRICS neki vide kao alternativu skupini naprednih gospodarstava G7.

Forum su prije 15 godina osnovala glavna tržišta u razvoju - Brazil, Rusija, Indija i Kina - a od tada se proširio na Južnoafričku Republiku, Egipat, Etiopiju, Iran i Ujedinjene Arapske Emirate. Ovogodišnji summit održat će se u ruskom gradu Kazanu od utorka do četvrtka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.