Navalna: Kandidirat ću se za rusku predsjednicu, učinit ću sve da Putinov režim padne

Foto: EPA

Julija Navalna, udovica ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navalnog, rekla je za BBC da namjerava biti predsjednica Rusije. Tu odluku je, kaže, kao i mnoge druge, donijela sa svojim suprugom.

Navalna zna da se suočava s uhićenjem ako se vrati kući dok je Putin na vlasti. Njegova administracija ju je optužila za sudjelovanje u ekstremizmu.

Njezin suprug, najglasniji kritičar predsjednika Putina, osuđen je na 19 godina za ekstremizam, a te su optužbe smatrane politički motiviranim. Umro je u veljači u brutalnoj kažnjeničkoj koloniji u Arktičkom krugu. Američki predsjednik Joe Biden rekao je da nema sumnje da je Putin kriv. Rusija negira da je ubila Navalnog.

"Učinit ću sve da Putinov režim padne što prije"

Predstavljajući Patriot, memoare koje je njezin suprug pisao prije smrti, Navalna je ponovila svoje planove da nastavi muževu borbu za demokraciju.

"Kad dođe vrijeme, sudjelovat ću na predsjedničkim izborima kao kandidatkinja. Moj politički protivnik je Vladimir Putin. I učinit ću sve da njegov režim padne što prije", rekla je Navalna. No, sada to mora biti izvan Rusije.

Navalna govori da se ne može vratiti dok je Putin na čelu, ali se veseli danu za koji vjeruje da će neizbježno doći, kada Putinova era završi i Rusija se ponovno otvori. Baš kao i njezin suprug, vjeruje da će biti prilika za održavanje slobodnih i poštenih izbora. Kad se to dogodi, kaže da će biti tamo.

Navalna kaže da je bila spriječena posjećivati ​​muža i razgovarati s njim dvije godine prije nego što je umro. Kaže da je Aleksej bio mučen, izgladnjivan i da su ga držali u strašnim uvjetima.

"Želim da Putin bude u ruskom zatvoru i da bude u istim uvjetima kao Aleksej"

Nakon njegove smrti SAD, EU i Velika Britanija najavili su nove sankcije Rusiji. To je uključivalo zamrzavanje imovine šest šefova zatvora koji su vodili kažnjeničku koloniju Arktičkog kruga i druge sankcije protiv sudaca uključenih u kaznene postupke protiv Navalnog.

Reakciju međunarodne zajednice na smrt svog muža Navalna naziva "šalom" i poziva ih da se "malo manje boje" Putina. Ona želi vidjeti predsjednika zatvorenog.

“Ne želim da bude u zatvoru negdje u inozemstvu, u lijepom zatvoru s računalom, finom hranom… Želim da bude u ruskom zatvoru. I ne samo to - želim da bude u istim uvjetima kao Aleksej. Meni je to jako važno", govori Navalna.

Rusi tvrde da je Navalni umro prirodnom smrću. Navalna vjeruje da je predsjednik Putin naredio njegovo ubojstvo. “Vladimir Putin odgovara za smrt i za ubojstvo mog muža", poručuje Julija Navalna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.