Umro je najveći Erdoganov protivnik

Foto: Profimedia

Turski muslimanski propovjednik Fethullah Gulen, za kojeg Ankara tvrdi da je stajao iza neuspjelog državnog udara 2016. godine, preminuo je u Pennsylvaniji, u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je živio, objavili su turski mediji i web stranica povezana s Gulenom. Imao je 83 godine.

Izgradio snažan islamski pokret u Turskoj i šire, ali je posljednje godine života proveo suočen s optužbama da je orkestrirao pokušaj državnog udara protiv turskog vođe Recepa Tayyipa Erdogana. Gulen je to negirao.

Web stranica Herkul, koja objavljuje Gulenove propovijedi, izvijestila je na svom X profilu da je preminuo u nedjelju navečer u bolnici u kojoj je bio na liječenju.

Gulen je nekoć bio Erdoganov saveznik, no njihov odnos se dramatično pogoršao, a Erdogan ga je optužio za odgovornost u pokušaju državnog udara 2016. godine, u kojem su pobunjeni vojnici preuzeli ratne avione, tenkove i helikoptere. Oko 250 ljudi je poginulo u pokušaju puča.

Gulen je od 1999. godine živio u samonametnutom egzilu u Sjedinjenim Državama.

Gulenova smrt trebala bi ukloniti jednu od glavnih točaka prijepora između Turske i Sjedinjenih Država. Erdogan je tražio od SAD-a da izruči Gulena, no posljednjih godina ti su se zahtjevi stišali. Smrću Gulena pitanje njegovog izručenja više uopće neće predstavljati problem u odnosima SAD-a i Turske. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.