Slavni šef moskovskog kazališta dao ostavku. Ranije se protivio ratu u Ukrajini

Foto: EPA

Vladimir Urin, direktor svjetski poznatog moskovskog teatra Boljšoj, objavio je danas svoju ostavku, prenosi dpa i dodaje da je Urin prošle godine kritizirao ruski rat protiv Ukrajine.

"Danas vam moram reći zbogom jer je danas moj posljednji radni dan u Boljšoju", rekao je 76-godišnji Urin svom osoblju u videoporuci koja je jučer počela kružiti po društvenim mrežama.

Glasnogovornica tog prestižnog kazališta potvrdila je autentičnost snimke za dpa i dodala da će uskoro biti objavljeno službeno priopćenje.

Tražio kraj rata

Urin je bio jedan od potpisnika otvorenog pisma prošle godine u kojem su kulturni djelatnici pozvali na okončanje borbi u Ukrajini.

Zbog rata i posljedičnih sankcija Zapada mnogi su umjetnici prekinuli svoj angažman u teatru.

Urin, koji uživa golem ugled u svijetu kazališta ne samo u Rusiji već i šire, preuzeo je vođenje Boljšoja 2013. Prema ugovoru, trebao je ostati do 2027.

Zamijenit će ga dirigent blizak Putinu?

Ruski mediji koji su objavili vijest o ostavci ne navode razloge Urinove odluke. Nagađa se da bi Urina mogao zamijeniti svjetski priznati dirigent Valerij Gergijev, blizak predsjedniku Vladimiru Putinu.

No 70-godišnji Gergijev, koji je smijenjen s mjesta glavnog direktora Filharmonijskog orkestra u Muenchenu jer se nije htio javno očitovati o ruskoj invaziji na Ukrajinu, rekao je da je angažiran u Marijinskom teatru u Sankt-Peterburgu te da je već jako zaposlen i da ne traži dodatni posao.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.