Slovenci pokleknuli pod pritiskom Von der Leyen. Stiže povjerenica, a ne povjerenik

Foto: EPA

Tomaž Vesel, slovenski izbor za europskog povjerenika, povukao je danas svoju kandidaturu pod pritiskom Ursule von der Leyen. Predsjednica Europske komisije Von der Leyen pojačala je pritisak na određene zemlje da zamijene svoje muške kandidate ženama radi rodne ravnoteže. 

Trenutno je među ukupno 26 nominiranih devet žena. Svaka zemlja članica imenuje jednog povjerenika, s iznimkom Njemačke jer je Von der Leyen njihova povjerenica i odobrio ju je Europski parlament u srpnju. Slovenski premijer Robert Golob prihvatio je Veselovo povlačenje kandidature, potvrđeno je iz premijerovog ureda, prenosi Politico.

Preokret dolazi samo tri dana nakon što je slovenska vlada stala uz Vesela, odbivši ikoga drugog imenovati na njegovo mjesto. Rumunjska je u ponedjeljak imenovala europarlamentarku Roxanu Mînzatu za svoju sljedeću europsku povjerenicu, iako je prvotno muškarac bio predložen za tu ulogu. 

Malteški premijer ne odustaje od svog prvog izbora

Proteklih je dana Von der Leyen pozvala i Maltu da predloži produljenje mandata svoje sadašnje povjerenice Helene Dalli, umjesto kandidata Glenna Micallefa, potvrdila su dva europska diplomata. Međutim, čini se da malteški premijer zasad ostaje vjeran svom izboru.  

Pritisak je dosad vršen samo na zemlje kojima ne upravljaju stranke iz Europske pučke stranke (EPP). EPP, kojem pripada i Von der Leyen, najmoćnija je grupacija u Europskom vijeću i Europskom parlamentu te će imati najveći broj povjerenika.

Slovenski mediji pišu kako će slovenska povjerenica vjerojatno biti izabrana između sljedeća tri imena: Marjeta Jager, koja radi u odjelu Europske komisije za razvojnu politiku; Marta Kos, bivša diplomatkinja iz Golobove stranke, i Irena Joveva, europarlamentarka, također iz Golobove stranke. 

Slovenija je bila među mnogim zemljama koje su ignorirale ljetni zahtjev Von der Leyen da dostavi dva imena - muško i žensko - kako bi joj se omogućio izbor dok gradi svoj tim. Von der Leyen je ovaj tjedan izjavila da je njezin "prvi kriterij" za članove tima bila kompetentnost, rekavši da Komisija treba ljude koji su stekli visoko političko ili izvršno iskustvo ili su bili visoki diplomati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.