Slovenski GSS-ovci ovaj vikend imali pune ruke posla: Planinari se gubili i padali

Foto: Gorska Reševalna Zveza Slovenije

Tijekom vikenda, slovenski spašavatelji su intervenirali u sedam različitih akcija u Sloveniji.

Penjačicu ugrizla zmija

Na Gradiškoj turi, prilikom penjanja, penjačicu je ugrizla zmija. Spašavatelji iz Gorske službe spašavanja (GSS) Tolmin, u suradnji s hitnom medicinskom pomoći, prevezli su je helikopterom u UKC Ljubljana, dok su njezinu partnericu sigurno spustili s visine pomoću užadi. Iako su u planinama zimski uvjeti, temperature u nižim područjima ostaju umjerene, pa su zmije i dalje aktivne.

Planinar pao, dva strana se izgubila

Na Porezenu, planinar je pao na opasnom terenu. Nakon pružene prve pomoći, spašavatelji iz GSS-a Tolmin prevezli su ga helikopterom u UKC Ljubljana.

Dva strana planinara na području Malih Peski izgubila su se zbog nepoznavanja terena te su ostali zarobljeni u mraku bez svjetiljki. Spašavatelji iz GSS-a Tolmin pronašli su ih, pružili im potrebnu pomoć i sigurno ih ispratili u dolinu.

Na Vrh Lehu, planinar je ozlijedio gležanj i nije mogao nastaviti put. Spašavatelji iz GSS-a Bovec pružili su mu prvu pomoć, a zatim je helikopterom prevezen u Opću bolnicu Jesenice.

Planinarka teško pala

Na Kriškoj gori, planinarka je zadobila ozljede prilikom pada. Spašavatelji iz GSS-a Tržič pružili su joj prvu pomoć i helikopterom je prevezli u UKC Ljubljana.

U kanjonu Vintgar, osoba je ozlijedila nogu pri padu. Ekipe GSS-a Radovljica i GSS-a Jesenice stigle su na mjesto nesreće, pružile pomoć ozlijeđenoj osobi i uputile je u hitnu službu u Bled.

Na Krvavici, planinarku je snažan udar vjetra oborio, nakon čega je pala i ozlijedila se. Spašavatelji iz GSS-a Celje, u suradnji s hitnom medicinskom pomoći, helikopterom su stigli na sigurno mjesto i, nakon pješačenja do ozlijeđene, spustili je užetom do vozila hitne pomoći, kojim je prevezena u Opću bolnicu Celje.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.