UN-ov povjerenik: Izrael i Hamas trebali bi pred sudom odgovarati za rat u Gazi

Foto: EPA

Zapadne države mogle bi oklijevati s financiranjem obnove Gaze bez mirovnog sporazuma kojeg bi trebao dogovoriti Izrael, upozorio je UN-ov međunarodni povjerenik za ljudska prava.

UN-ov povjerenik: Izrael i Hamas su odgovorni za rat u Gazi i desetke tisuća mrtvih

Christopher Sidoti, koji je dio neovisne komisije UN-a koja je prošlog tjedna objavila izvješće u kojem se Izrael optužuje za ratne zločine, izjavio je da su zapadne države, osobito europske nacije, donirale velike količine novca za obnovu Gaze nakon sukoba.

"Ne znam hoće li biti toliko voljne to učiniti ovaj put, osim ako ne dobiju jamstva da desetine milijardi koje ulažu u Gazu neće biti uništene od strane Izraelaca u sljedećem izbijanju nasilja", rekao je u intervjuu za CNN.

"Tako da obnova Gaze ovisi o mirovnom sporazumu," dodao je. Sidoti je također izjavio da su i izraelska vlada i militanti Hamasa odgovorni za rat koji je prouzročio "desetke tisuća nevinih žrtava" te da bi za to trebali odgovarati na sudu. "Treba ih pozvati na odgovornost pred Međunarodnim kaznenim sudom, optužiti i procesuirati," rekao je. "Trebali bi imati priliku braniti se, priliku koju, moram reći, ni izraelska vojska niti palestinske oružane skupine nisu dale nevinim žrtvama, desecima tisuća nevinih žrtava ovog sukoba u posljednjih 12 mjeseci."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.