Ove barijere spašavaju od poplava, pogledajte kako djeluju

Barijere Boxwall u akciji Foto: kfv-nu.de/wasserwacht-illertissen.de

EUROPA se suočava s ekstremnim vremenskim uvjetima kakvi su nekad bili nezamislivi. Razorne poplave i olujna nevremena sve su češća pojava, a Hrvatska nije pošteđena ovih prijetnji. 

U razdoblju od 1980. do 2022. godine klimatski ekstremi uzrokovali su ekonomske gubitke u Europskoj uniji u visini 650 milijardi eura, pokazalo je izvješće Europske agencije za okoliš koje je izašlo u proljeće 2024. 

Poplave, koje su često na vrhu ljestvice uzročnika šteta, ostavljaju za sobom uništene domove, razorene zajednice i gospodarske gubitke od kojih se oporavak broji u godinama. 

Još alarmantniji je podatak iz izvještaja Europske agencije za okoliš koji upozorava da se Mediteranski bazen, uključujući i Hrvatsku, zagrijava za 20 posto brže od ostatka Europe, što dodatno povećava rizik od katastrofalnih događaja.

Kako se adekvatno zaštititi kad dođe do poplave?

Poplave su složen fenomen s višestrukim uzrocima. Naime, klimatske promjene donose intenzivnije oborine koje preplavljuju već ionako opterećene sustave odvodnje, dok urbanizacija dodatno smanjuje prirodne retencijske površine koje apsorbiraju višak vode. Sve to dovodi do češćih i razornijih poplava koje uzrokuju velike materijalne štete, ali i ugrožavaju sigurnost opskrbe hranom i pitkom vodom, energetsku sigurnost, te imovine građana.

Prizor iz Austrije

S obzirom na činjenicu da poplave mogu nastupiti iznenada, ključno je da se zajednice i pojedinci pripreme na vrijeme. Prvo i najvažnije, potrebno je pratiti pouzdane izvore informacija kao što su Hrvatske vode i Državna uprava za zaštitu i spašavanje koji pravovremeno upozoravaju na moguće poplavne događaje. 

Uz to, važno je poduzeti niz preventivnih mjera kako bi se smanjile štete u slučaju nadolazeće poplave. No, pitanje koje se sve više nameće je što se još može učiniti kako bi se osigurala maksimalna zaštita imovine?

Inovativne metode obrane: NOAQ Boxwall barijere

Odgovor bi mogao biti u jednom od najučinkovitijih rješenja koje se pojavilo u posljednjih nekoliko godina na tržištu - NOAQ Boxwall barijere. Ova inovativna tehnologija iz Švedske pokazuje jednostavniji i brži, a učinkovitiji način na koji se zajednice i vlasnici imovina mogu braniti od poplava. 

Pogledajte ih u akciji i pročitajte u nastavku kako djeluju:

 

Riječ je o samostojećim privremenim barijerama koje se mogu postaviti bez upotrebe alata, a koje omogućuju brzo reagiranje na nadolazeću prijetnju. Ono što NOAQ Boxwall barijere čini efikasnima je njihova sposobnost da dvije osobe postave do 100 metara zaštite u svega 30 minuta, što je iznimno važno u hitnim situacijama.

Barijere koriste pritisak vode kako bi dodatno stabilizirale svoju strukturu, a to im omogućava da izdrže visoke vodene pritiske, čak i do 50 centimetara visine vode. Izrađene su od izdržljivog polipropilena, što ih čini otpornima na habanje i dugotrajno korištenje. Kako bi njihova učinkovitost bila maksimalna, pogodne su za ravne površine, tj. terene.

Noaq barijere koristile za zaštitu ugostiteljskog objekta u Danskoj od povećanje razine mora (plime)

Ove barijere pružaju učinkovitu zaštitu u kriznim situacijama te su i ekonomično rješenje. Naime, NOAQ barijere mogu se koristiti više puta, za razliku od tradicionalnih vreća s pijeskom koje često propadaju nakon jedne ili nekoliko uporaba. Mogu se slagati jedna na drugu, što znači da zauzimaju minimalno prostora za skladištenje, a njihova jednostavnost u sklapanju i transportu čini ih dobrim odabirom za upotrebu u urbanim sredinama gdje je prostor često ograničen.

Šira primjena i budućnost

NOAQ barijere već su našle svoju primjenu diljem Europe. Primjerice, u Austriji i Danskoj koriste se kao prva linija obrane od bujičnih poplava, a mogu se koristiti i u slučajevima kad se očekuje porast razine mora, što je čest slučaj u Hrvatskoj. Njihova fleksibilnost i lakoća postavljanja čine ih korisnima u različitim scenarijima, od zaštite stambenih naselja do industrijskih objekata.

Pogledajte kako djeluju barijere na primjeru iz Austrije:

 

Međutim, korištenje ovih barijera nije samo stvar kratkoročne reakcije. Dugoročno su upotrebljive te se mogu višekratno koristiti u obrani od poplava, čime se smanjuje potreba za skupim popravcima nakon što voda napusti ugroženo područje. S upotrebom NOAQ Boxwall barijera smanjuje se šteta, štedi vrijeme i resursi te pružaju zajednicama prijeko potrebnu sigurnost imovine u vremenima sve češćih klimatskih ekstrema.

Kako klimatske promjene nastavljaju imati sve snažniji utjecaj, jasno je da će poplave postati sve češći izazov, s ozbiljnim posljedicama za infrastrukturu, gospodarstvo i kvalitetu života u Hrvatskoj i šire. 

S obzirom na to što je bitno, od sigurnosti domova do zaštite ključne infrastrukture, prioritet je da se zajednice pripreme na vrijeme i usvoje napredne tehnologije dostupne na tržištu. NOAQ Boxwall barijere nisu privremeno rješenje već su ulaganje u sigurnost, a svi koji su zainteresirani saznati više, mogu posjetiti internetsku stranicu Poplave.hr ili poslati upit.

Dok Europa nastoji pronaći dugoročna rješenja za rastuće prijetnje koje donose klimatske promjene, ključno je prihvatiti inovacije koje mogu pomoći u prilagodbi na ove nove izazove. Ove barijere pokazale su se kao efikasno sredstvo koje omogućuje zajednicama da budu korak ispred ekstremnih nanosa vode, pružajući veću sigurnost u neizvjesnim vremenima.

Zaštita prometnice od izljeva vode iz obližnje rijeke

Praktične upute: Kako se pripremiti i zaštititi od poplava?

Osim postavljanja barijera, priprema za poplave zahtijeva proaktivne korake kako bi se smanjio rizik od šteta i osigurala sigurnost građana i imovine. Evo nekoliko ključnih mjera koje možete poduzeti:

  • Osiguranje električnih sustava: Odvojite gornji i donji kat električnog kruga kako biste smanjili rizik od kratkog spoja i električnih udara. U slučaju poplave, isključivanje struje u prizemlju može spriječiti veće štete.
  • Zaštita vrijednih predmeta: Postavite bijelu tehniku i vrijedne predmete na povišena mjesta. Izbjegavajte postavljanje drvenih podova u prizemlju jer su skloni oštećenjima od vode. Također, razmislite o instalaciji vodootpornih vrata i prozora koji mogu spriječiti ulazak vode.
  • Održavanje vanjskih površina: Osigurajte redovito održavanje odvodnih kanala, uklanjajte lišće i otpad koji može začepiti odvode. Ako je moguće, razmislite o korištenju zelenih površina i kišnih vrtova za apsorpciju viška vode.
  • Planiranje evakuacije: Pripremite plan evakuacije i osigurajte da svi članovi obitelji znaju što trebaju raditi u slučaju nužde. Isključite električnu energiju, pripremite osnovne potrepštine poput hrane, vode, lijekova i dokumenata, te budite spremni brzo reagirati.

Pravovremena priprema i pravilno ponašanje tijekom poplava mogu značajno smanjiti rizik od šteta i osigurati sigurnost. 

Uvijek pratite upute nadležnih službi i budite spremni na evakuaciju, ako to postane nužno.

Sponzorirani sadržaj donose Index i Poplave.hr u skladu s najvišim profesionalnim standardima

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.