Studija: Njemački policajci Albance povezuju s drogom, oštriji su prema Arapima

Ilustracija: EPA

Postupanje njemačke policije potiče sustavnu diskriminaciju s policajcima koji se rutinski bave rasnim profiliranjem i oslanjanjem na etničke stereotipe, pokazuju nalazi studije koju je danas objavio internetski portal koji prati podatke o imigraciji i azilu.

Studiju je proveo Mediendienst Integration i objavljena je u jeku zabrinutosti aktivista zbog porasta rasizma u Njemačkoj i uspona desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD).

U rutinskom policijskom radu, etničke manjine, osobito one koje se doživljavaju kao migranti, nesrazmjerno su ciljane u patrolama, procjenama rizika i policijskim interakcijama, pokazalo je istraživanje provedeno u njemačkoj zapadnoj pokrajini Donjoj Saskoj.

Nalazi studije pokazuju da se policajci često oslanjaju na rasna obilježja, a ne na ponašanje kad provode proaktivne patrole.

Albance povezuju s drogom, južne Europljane smatraju agresivnima

Pojedinci koji se percipiraju kao "crni Afrikanci" ili "Albanci" često se povezuju s drogom, što dovodi do povećane pozornosti policije, dodaje se.

Skupine južnih Europljana, Rusa i takozvanih članova "klanova" smatraju se agresivnijima ili nesuradljivima, pokazalo je istraživanje, što izaziva pretjeranu reakciju policije.

Istraživanje su provela dva profesora s Policijske akademije Donje Saske, a ono je pokazalo da policajci često smatraju mladiće arapskog ili turskog podrijetla, kao i politički lijevo orijentiranih pojedinaca neprijateljski nastrojenima, što je rezultiralo oštrijim tretmanom prema njima. 

Takve pretpostavke dovode do pretjeranog nadzora policije, s više snaga raspoređenih u situacijama koje uključuju navedene skupine bez obzira na stvarnu razinu prijetnje, uz jačanje negativnih percepcija tih skupina kao prijetnji javnoj sigurnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.