Tinejdžer (18) poslao 7 lažnih prijetnji bombama u škole u Sarajevu, maloljetnik 49

Ilustracija: Armin Durgut/PIXSELL

Sud u Sarajevu danas je odredio jednomjesečni pritvor 18-godišnjaku koji je slao lažne prijetnje bombama školama u tom gradu nakon što su ranije zbog toga još trojica malodobnika stavljena pod nadzor u sklopu opsežne istrage koju provode policija i tužiteljstvo.

Iz Županijskog tužiteljstva u Sarajevu su potvrdili kako je sud prihvatio njihovo obrazloženje da bi osumnjičenik boravkom na slobodi mogao ponoviti kaznena djela zbog kojih je sada pod istragom.

Poslao najmanje sedam, a jedan od trojice maloljetnika 49 prijetnji

Osamnaestogodišnjak je trenutačno osumnjičen za ugrožavanje sigurnosti i lažno prijavljivanje, a do sada je utvrđeno kako je on poslao najmanje sedam prijetnji zbog kojih je morao biti prekinut nastavni proces u različitim školama.

Prošlog su tjedna odlukom sarajevskog općinskog suda trojica malodobnika koji su također lažno dojavljivali postavljene bombe u školama na mjesec dana upućena u specijalizirani dom u kojemu se smještaju djeca koja su počinila različita kaznena djela.

Jedan od trojice malodobnika prijetnje školama poslao je 49 puta.

Šef federalnog MUP-a: U Hrvatskoj se takva djela tretiraju kao terorizam

Sarajevska je policija u proteklim tjednima morala zatražiti pomoć MUP-a Federacije BiH i Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) kako bi spriječili sve brojnije bombaške prijetnje školama i identificirali osobe koje su za to odgovorne.

Ravnatelj Uprave policije federalnog MUP-a Vahidin Munjić kazao je kako uz činjenicu da su počinitelji najčešće malodobne osobe posebni problem predstavlja kvalificiranje tih kaznenih djela jer njih u Bih tretiraju kao ugrožavanje sigurnosti.

Podsjetio je da se u Hrvatskoj takva djela tretiraju kao terorizam pa je sugerirao kako bi se i u BiH trebalo oštrije odnositi prema onima koji šalju bombaške prijetnje.

Za takve lažne dojave u BiH se trenutačno može dobiti najviše do pet godina zatvora a zakon predviđa zatvorske kazne i za malodobnike koje počine ovakva kaznena djela.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.