Trump napao Netanyahua: Iznevjerio nas je

Foto: EPA

Donald Trump, bivši američki predsjednik i mogući Bidenov protukandidat na izborima 2024., rekao je na sinoćnjem skupu da je vladao nacijom četiri godine bez ikakvih novih ratova i kritizirao vanjsku politiku predsjednika Joea Bidena u kontekstu rata u Gazi, koji je potaknut napadom Hamasa na Izrael. Sukob je u Izraelu i Gazi već odnio 2600 života. 

Trump i drugi republikanci pokušali su okriviti Bidenovu administraciju, posebno navodeći puštanje gotovo 6 milijardi dolara zamrznute imovine Iranu, koji podržava Hamas. Dužnosnici Bidenove administracije, s druge strane, tvrde da novac nije potrošen. 

Tijekom svog govora Trump, koji zasad slovi kao favorit za republikanskog predsjedničkog kandidata, opisivao je alternativni svemir za koji misli da bi postojao da je on bio ponovno izabran 2020. umjesto predsjednika Joea Bidena.

"Izrael bi cvjetao, ne bi imali problema", rekao je i dodao: "Iran nikada ne bi igrao tu igru."

"S pokvarenim Joeom Bidenom imate kaos, krvoproliće, rat, teror i smrt. Pogledajte što se danas događa", rekao je Trump okupljenim pristašama u govoru koji je trajao više od sat i pol u kongresnom centru u West Palm Beachu na Floridi.

Nazvao je Bidena strašno nesposobnim, a članove njegove administracije opisao je kao "glupe ljude".

Kritizirao Netanyahua

Trump je u govoru izravno kritizirao i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, za kojeg je ustvrdio da nije želio pomoći Sjedinjenim Državama u napadu bespilotnim letjelicama 2020., u kojem je ubijen Suleimani, vođa Quds snaga Islamske revolucionarne garde odgovoran za tajne vojne operacije.

"Nikad neću zaboraviti da nas je Bibi Netanyahu iznevjerio", rekao je. "To je bila vrlo užasna stvar."

"Poslije si je Bibi Netanyahu pokušao pripisati zasluge... To nije bilo dobro... Zbog toga se nisam osjećao dobro, ali nema veze", rekao je Trump.

Iz Bidenove kampanje rekli su da je Trump iznio opasne dezinformacije o krizi u Izraelu u trenutku kada bi se zemlja trebala držati zajedno.

Na sve je reagirao i guverner Floride Ron DeSantis, koji se natječe s Trumpom za nominaciju republikanske stranke. On je na X-u objavio da je "apsurdno da bi bilo tko, a kamoli netko tko se kandidira za predsjednika, sada odlučio napasti našeg prijatelja i saveznika Izrael".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.