U 12 godina je u Srbiji ubijeno 406 žena i djevojčica

Ilustracija: Shutterstock

Od 2011. do 2023. u Srbiji je ubijeno 406 žena i djevojčica, a petina žrtava je s područja prijestolnice, rečeno je na Regionalnom forumu o sprječavanju femicida u Beogradu, uz ocjenu da tu surovu statistiku mogu i moraju promijeniti institucije države i društva bržim i koordiniranim djelovanjem.

Prema podacima objavljenim ranije ove godine u srbijanskim medijima, samo od početka 2024. do srpnja u Srbiji je ubijeno 13 žena. U četiri od devet slučajeva ubojstava žena registriranih do 15. svibnja 2024. nasilje je bilo ranije prijavljivano institucijama.

Šef Misije OESS-a u Srbiji Jan Bratu ukazao je na činjenicu da statistika o ubojstvima žena pokazuje visoke brojke i u zapadnoj Europi, Srbiji i ostalim zemljama regije. Nasilje nad ženama predstavlja dijelom i posljedicu dubokog utjecaja patrijarhata "koji je ukorijenjen u društvu na ovim prostorima'', pa muškarci u Srbiji često misle da je opravdano biti nasilan prema ženama, rekao je Bratu.

Problem još složenijim čine i mediji koji "senzacionalistički i pogrešno" izvješćuju o slučajevima femicida. ''Moramo promijeniti te toksične okvire i s poštivanjem izvještavati o žrtvama femicida'', poručio je šef misije OESS-a.

Najviše žena je ubijeno u svom domu

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorila je da surovu statistiku mora i može promijeniti samo koordinirano djelovanje institucija na zaštiti od nasilja. "Najveći broj žena ubijen je u njihovom domu - 54,68 posto. Samo taj podatak pokazuje da dom nije najsigurnije mjesto za ljudsko biće", istaknula je Janković.

Najveći broj ubijenih žena bio je u dobi od 44 do 56 godina.

Janković drži da je femicid "jedan od najvećih globalnih", ali i domaćih nacionalnih društvenih problema koji zahtijevaju koordinirano, permanentno sustavno reagiranje i djelovanje svih nadležnih institucija i tijela.

I Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra (AŽC), upozorila je ranije da usvajanje Zakona o sprječavanju nasilja u obitelji, koji je usvojen koncem 2016., podrazumijeva "hitne mjere i obvezno koordiniranje nadležnih institucija", ponajprije tužiteljstava, centara za socijalni rad i policije", ali "uz ozbiljan nadzor nad postupanjem institucija".

"Nama se neće smanjiti broj ubijenih žena ako se to ne bude vrlo detaljno preispitivalo", upozorila je Macanović.

Srbija, po ocjeni povjerenice za zaštitu ravnopravnosti, treba nacionalni mehanizam - tijelo koje će pratiti rasprostranjenost nasilja i analizirati sve slučajeve kako bi se prevenirale posljedice i kreirao bolji sustav zaštite. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.