U Rogotinu umro muškarac. Policija kaže da je pao i udario glavom

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

U NOĆI sa subote na nedjelju u Rogotinu, mjestu između Ploča i Metkovića, umro je muškarac. Iz Rogotina upozoravaju da su zvali Hitnu pomoć, međutim nitko nije izašao na teren. Iz Hitne tvrde da nisu znali da se radi o hitnom slučaju. Iz policije kažu da su izašli na teren i da je utvrđeno da je osoba umrla nakon pada i udarca glavom.

"Smrt nije povezana s koronavirusom. Iako Stožer nije formalno nadležan, zatražio je izvješće svih službi i po primitku istih će svu dokumentaciju uputiti prema nadležnim službama, Ministarstvu i Nacionalnom stožeru", rekli su iz dubrovačkog Stožera na presici.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Luka Lulić ustvrdio je kako oni ni u jednom trenu nisu dobili dojavu da se radi o hitnom stanju. Rekao je kako je policijski službenik nazvao Hitnu i rekao da ima covid-sumnjivu osobu. Kada je stigao drugi poziv, u 00:46, osoba je već bila mrtva. Odgovarajući na pitanja, Lulić je kazao kako nitko nije rekao da je slučaj hitan, nego da su to shvatili kao dojavu o sumnji na osobu koja ima covid pa je osoba upućena na covid-ambulantu.

Susjed nažalost, dodao je Lulić, nije odmah zvao 194 ili 112, već policiju, a policajac je liječniku na privatni mobitel dojavio da ima pacijenta sa sumnjom na koronavirus, ali ni u jednom trenutku nije istaknuo kako je riječ o hitnom stanju.

"Da mu je rečeno da je pacijent u hitnom stanju liječnik bi intervenirao"

 Da je rečeno da je pacijent u hitnom stanju, istaknuo je, liječnik bi zasigurno izašao na intervenciju, a ovako je policajcu dao broj Covid ambulante u Pločama.

"Nakon 19 minuta policijski službenik ga je nazvao i priopćio mu da je pacijent preminuo. Isto je u 00.41 priopćeno iz Županijskog centra 112. Dakle, nisu točni navodi da je liječnik odbio izaći na intervenciju, niti da se pravdao da ne može intervenirati zbog nedostatka opreme“, rekao je Lulić.

Izvijestio je kako je pokrenut izvanredni stručni nadzor u službi, kako bi se dodatno razjasnile sve okolnosti. Ustvrdio je da pandemija koronavirusa nije utjecala na način rada hitne službe, a ako je pacijent pod sumnjom na koronavirus, djelatnici koriste zaštitnu oprem, koja je dostatna za iduća tri mjeseca.

"Broj intervencija u posljednjih 40 dana je gotovo isti lanjskom. Izlazimo na sva hitna stanja i ništa ne mijenja sumnja na koronavirus. U dolini Neretve imamo i pojačan broj vozila, pa ne stoji tvrdnja da ne izlazimo na intervencije zbog nedostatka vozila“, objasnio je Lulić.

"Nije točno da nitko nije došao"

Mato Lakić iz Zavoda za javno zdravstvo je naveo kako on ima informaciju da je pacijent preminuo nasilnom smrću, točnije od udarca u glavu. Odgovarajući na pitanja, Lakić je kazao kako je osoba iz Rogotina preminula tako što je pala i udarila glavom, dakle kako je preminula nasilnom smrću.

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević rekao je kako je utvrđeno da je osoba pala i udarila glavom te da je policijska ophodnja došla na mjesto događaja već oko 40 minuta nakon ponoći, kada osoba nije više pokazivala znakove života.

Dodao je kako je u nedjelju u 00.26 sati policija zaprimila dojavu osobe iz Rogotina kako mu je susjed pokucao na vrata i rekao da mu je loše.  Dojava je, tvrdi, odmah preusmjerena u Ploče nakon pet minuta prenesena policijskoj ophodnji udaljenoj nekoliko kilometara od mjesta događaja, a koja je nakon nekoliko minuta došla na tu lokaciju i utvrdila da muškarac ne daje znakove života.

U 01.20 sati stigao je mrtvozornik pa stoga, naglasio je Pavličević, ne stoje navodi dijela lokalnih medija da satima nitko nije prišao umrlom.

Utvrđena je smrt nasilnim putem, ali nije riječ o ničemu sumnjivom, nego je zbog mraka ili opće slabosti umrli udario glavom o asfaltnu površinu, što je najvjerojatnije i uzrok smrti.

"Koliko znam, nije rađena ni medicinska obdukcija, a tijelo je predano rodbini“, rekao je Pavličević.

Napomenuo je da je umrli bolovao od više kroničnih bolesti i živio sam, a nije imao prethodne simptome koronavirusa, što nije slučaj ni u njegovoj obitelji.

"Objasnio sam policiji i Hitnoj u kakvom je stanju bio"

Nikica Žderić prvi je priskočio u pomoć susjedu.

"Najprije se požalio mojoj majci da mu je loše. Zvao sam policiju pa Hitnu pomoć i objasnio im u kakvom je Vjeko stanju. Oni su mi dali broj covid-ambulante u Pločama, a nakon razgovora s djelatnicom, dobio sam broj epidemiologa, kojeg sam trebao nazvati. No, susjed je u međuvremenu umro. Opet sam zvao policiju i Hitnu. Najviše mi je informacija dala gospođa iz covid-ambulante, a brzo je reagirala i policija", rekao je Žderić za lokalni portal, istaknuvši kako nije taj dan primijetio da mu susjed ima probleme.

Kao zabrinuti sumještani tražimo odgovore na pitanja"

Podsjetimo, lokalna organizacija UOTV Rogotin objavila je priopćenje u kojemu je prozvala sve službe zbog smrti muškarca.

"Kako već neki od vas znaju, sinoć je preminuo naš dragi sumještanin Vjeko Franičević. S velikom brigom i tugom želimo se malo osvrnuti na sinoćnje događaje. Naime, barbi Vjeki je pozlilo oko ponoć - ponoć ipo, uspio je dozvati prvoga susjeda u pomoć. Susjed u toj cijeloj situaciji zove broj službe koje se prve sjetio. Dobio je PP Ploče koji ga upućuju na broj 112 Dubrovnik. Potom susjed uspijeva dobiti županijski centar – 112 Dubrovnik.

Službeniku govori da je njegovu susjedu pozlilo, da ostaje bez zraka i da mu treba hitna pomoć. Službenik centra 112, ne znamo na osnovu točno čega, zaključuje da su to simptomi Covida-19 te mu daje broj tzv. „centra za Covid u Pločama“. Susjed, naravno sa željom da čovjeku ŠTO PRIJE dođe bilo kakva pomoć, zove i taj broj. Na tom broju gospođa iz gore spomenutoga „centra“ dobronamjernome susjedu govori da oni neće izaći na teren JER NEMAJU OPREMU!

Dok je susjed obavio sve te, očito besmislene, razgovore, naš barba Vjeko je preminuo. Susjed ponovno zove policiju u Pločama koja izlazi na „teren“ s jednim doktorom (mrtvozornikom) nakon cca pola sata, utvrđuje se smrt, pregledava se pacijent te naposljetku njegovo tijelo odvoze vatrogasci (zbog mjera predostrožnosti). Našem dragom barba Vjeki nije prethodnih dana utvrđena zaraza Covidom-19. Još uvijek ne znamo od čega je točno preminuo, možda od srčanog udara ili sl. Također još uvijek ne znamo zašto nadležne službe nisu izašle na teren kada se radilo o hitnom slučaju.

Ovim tekstom ne optužujemo i ne prozivamo nikoga, već kao zabrinuti sumještani tražimo odgovore na pitanja koja nam se nameću nakon ovoga tužnog događaja! To su:

1) KOJI BROJ MOŽEMO NAZVATI U HITNIM SITUACIJAMA?

2) HOĆE LI SLUŽBE UOPĆE IZLAZITI NA TEREN U HITNIM SLUČAJEVIMA JER NARAVNO NE MOGU ZNATI IMA LI NETKO COVID-19 ILI NE?

3) ČEMU SLUŽI TZV. „CENTAR ZA COVID“ U PLOČAMA AKO NEMA OPREMU I AKO NE IZLAZI NA TEREN ČAK NI ONDA KADA SUMNJAJU NA ZARAZU?

Što ovaj slučaj govori već zabrinutim građanima? Govori da smo u ovakvim i sličnim hitnim situacijama OČITO prepušteni sami sebi imali mi koronavirus ili ne! Također, ako su službenici na osnovu jednoga razgovora sa šokiranim susjedom u toj situaciji već ustanovili (ne znamo na osnovu čega) da barba Vjeko ima koronavirus, ZAŠTO NAKON SVEGA NISU SUSJEDA I SVE NJEGOVE KONTAKTE OBAVIJESTILI I DALI MJERU SAMOIZOLACIJE???

I najvažnije pitanje je:

4) ZAŠTO SLUŽBE NISU IZAŠLE NA TEREN PO POZIVU U POMOĆ?

Sve smo ove informacije dobili od susjeda koji je bezuspješno pokušao pomoći barbi Vjeki. Je li pokojnik uopće bolovao od Covida-19? E to je pitanje koje će, nadamo se, istražiti za to nadležna tijela. Možda pokojniku nije bilo pomoći i da je došla pomoć na vrijeme (ali nije nitko). No nama ostaje samo strah i pitanje hoće li onda i svi drugi hitni slučajevi završiti na jednak način?

Iskrena sućut obitelji i prijateljima, a svima vama želimo puno zdravlja! Posebne zahvale ovim putem idu policajcima i trgovcima, vatrogascima i svima onima koji su svakodnevno NA TERENU bez prevelike zaštite.

Članovi UOTV-a Rogotin"

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.