U SAD-u se sanjkama zabio u Black Hawk na stazi. Dobit će 3.3 milijuna dolara odštete

Ilustracija: Profimedia

Savezna vlada proglašena je glavnim krivcem za noćnu nesreću u kojoj je teško ozlijeđen Jeff Smith, odvjetnik iz Massachusettsa. Smith je zamalo poginuo kad se motornim sanjkama zabio u parkirani helikopter Black Hawk, piše Associated Press.

Okružni sudac Mark Mastroianni odlučio je kako Smithu mora biti isplaćena odšteta od 3.3 milijuna dolara. U presudi stoji da obje strane snose odgovornost za nesreću koja se dogodila u ožujku 2019. godine, ali vlada ipak snosi 60 posto odgovornosti jer je helikopter bio parkiran na stazi koju koriste vozači motornih sanjki. 

Mastroianni je uputio kritiku Smithu jer nije na siguran način upravljao motornim sanjkama. Utvrđeno je da je Smith prebrzo vozio, a imao je i zatamnjene naočale. Smith je tražio 9.5 milijuna dolara odštete kako bi pokrio troškove liječenja i izgubljene plaće. 

Vlada ima rok od 60 dana

"Zahvalni smo na pažljivom razmatranju kompliciranih činjenica ovog slučaja od strane suca Mastroiannija. Vjerujemo da je pravda zadovoljena, a odluka potiče javnu sigurnost", rekao je Smithov odvjetnik Doug Desjardins.

Vlada je dobila rok od 60 dana da isplati odštetu ili uložio žalbu. Smithovi odvjetnici tvrdili su da je posada helikoptera Black Hawk koji je letio iz Fort Druma u New Yorku za Worthington u Massachusettsu na noćnu obuku bila nemarna jer je parkirala letjelicu dugu 19.5 metara na stazi koju koriste vozači motornih sanjki. 

"Sud smatra da je vlada prekršila svoju dužnost jer nije poduzela nikakve korake da se zaštiti od očitog rizika prisutnosti kamufliranog helikoptera parkiranog na aktivnoj stazi za motorne sanjke, u pomalo šumovitom području, u mraku. Helikopter i prostor na kojem je bio parkiran nisu bili osvijetljeni niti obilježeni na bilo koji način", potvrdio je sudac. 

Smith, koji je helikopterom prebačen u centar za traumatologiju s desetak slomljenih rebara, probušenim plućima i teškim unutarnjim krvarenjem, i dosad je preživljavao uz pomoć invalidske naknade. 48-godišnjak ima problema pri obavljanju jednostavnih zadataka, poput navlačenja čarapa ili hlača. 

Popio je dva piva uoči nesreće

Inače, na mjestu staze za motorne sanjke nalazi se i rijetko korištena pista. Sporni Black Hawk je tako sletio na pistu koja je odobrena od Savezne uprave za zrakoplovstvo. Smith tvrdi kako se vozio stazom više od 100 puta, ali da je letjelicu na njoj zadnji put vidio prije više desetljeća, dok je još bio dijete. 

Vlada je tvrdila da članovi posade helikoptera nisu znali da su sletjeli na stazu za motorne sanjke. Odbacila je tvrdnje da je mogla spriječiti, naglasivši da posada nije bila dužna osvjetljavati helikopter. Pokušala je okriviti Smitha, tvrdeći da je vozio brzinom većom od 105 km/h te da je konzumirao lijekove i dva piva prije vožnje. 

Smith je ispričao kako je uoči nesreće bio kod svoje majke kojoj je pomagao popraviti računalo. Popio je pivo uz večeru i još jedno s ocem prije nego što je krenuo u susret svom bratu, Richardu Smithu, na stazi. Prisjetio se kako su se svjetla njegovih sanjki odbijala od "nečega", ali tek je kasnije shvatio da su se odbijala od helikoptera. 

"Našao sam ga licem prema dolje u snijegu. Okrenuli smo ga na leđa i možda se sjećam da sam vikao ili rekao jednom od svojih šefova da donese prvu pomoć i deke. Sjećam se da je hvatao dah", kazao je na sudu Benjamin Foster, član posade. 

"Čim sam čuo da je netko na motornim sanjkama udario u helikopter, znao sam da je to moj brat. Jednostavno sam znao da je to on. Otišao sam dolje i otac mi je rekao da je Jeff živ. Nisam spavao te noći. Proveo sam tu noć na koljenima moleći", naveo je Richard Smith. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.