U Subotici s radom počele jaslice čiju je izgradnju financirala Hrvatska

Foto: HNV

Počele su s radom jaslice u subotičkom vrtiću s odgojem na hrvatskom Marija Petković Sunčica, čiju je izgradnju financirala Vlada Hrvatske u sklopu projekta Rasti gdje si posijan, objavili su danas mediji na hrvatskom u Vojvodini.

U novootvorenu ustanovu upisana su 34 mališana do 3 godine starosti, dok je u starijim skupinama još 60-ak djece, ali je interes za te jaslice i vrtić veći, ističu u Hrvatskom nacionalnom vijeću (HNV) koje je vodilo projekt izgradnje objekta.

"Postoji velika potreba za predškolskim ustanovama na hrvatskom. Naši su vrtići puni djece, štoviše, nekoliko su godina unaprijed popunjeni", izjavila je u tome povodu predsjednica HNV-a i saborska zastupnica Jasna Vojnić.

Ulaganjem u institucije hrvatske zajednice u Srbiji, po riječima Jasne Vojnić, šalje se poruka "da je Hrvatska uz nas, da će nas poduprijeti, da vrijedi ulagati u infrastrukturne projekte te da je HNV sposoban prepoznati potrebe svojih sunarodnjaka i takve složene projekte privesti kraju".

Gradi se još jedan hrvatsko-katolički vrtić

U tome kontekstu navela je kako velik interes vlada i za hrvatsko-katolički vrtić u selu Tavankutu, koji je pred završetkom, a također se gradi novcem Vlade Hrvatske.

"To je sijanje sjemena za budućnost. Vlada Hrvatske prepoznaje ove projekte kao iznimno važne za Hrvate u Srbiji", izjavio je u ožujku ove godine državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas na svečanosti završetka izgradnje jaslica u Subotici, podignutog pri samostanu Družbe sestara Kćeri Milosrđa u Subotici.

U sklopu projekta Rasti gdje si posijan, uz izgradnju jaslica i vrtića, opremljeno je i novo igralište u trećem hrvatskom vrtiću u objektu župe Marije Majke Crkve, u subotičkom naselju Aleksandrovo.

U vodstvu hrvatske zajednice ističu kako su te odgojne ustanove od ključne važnosti za formiranje hrvatskih odjela u osnovnim i kasnije srednjima školama.

Od ove školske godine 30 je prvašića upisano u škole s cjelovitom nastavom na hrvatskom u osnovnim školama, dok je u hrvatskim odjelima srednjih škola 66 novih učenika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.