U Teksasu se priprema pogubljenje muškarca koji je oteo, silovao i ubio djevojku (18)

Screenshot: YouTube

Muškarac iz Teksasa koji je priznao da je oteo, seksualno napastovao i ubio 18-godišnju djevojku svog dilera droge trebao bi biti pogubljen smrtonosnom injekcijom u srijedu navečer po američkom vremenu u državnoj kaznionici u Huntsvilleu.

Posmrtni ostaci Bridget Townsend nisu pronađeni sve do listopada 2002., dvije godine nakon što je nestala. Ramiro Gonzales odveo je tada policiju do mjesta u jugozapadnom Teksasu gdje je ostavio tijelo 18-godišnje žrtve, piše Guardian

41-godišnji Gonzales je upao u kuću u Banderi, gradu smještenom sjeverozapadno od San Antonija, te uzeo drogu i novac. Zatim je oteo Townsend i odveo je na obiteljski ranč u susjednom okrugu Medina, gdje ju je napastovao i ubio. 

Odvjetnici: Sud je prekršio ustavna prava

Gonzalesovi odvjetnici zatražili su od Vrhovnog suda SAD-a da odgodi njegovo pogubljenje. Tvrde kako je on preuzeo odgovornost za ono što je učinio i da sam vještak tužiteljstva sada priznaje kako je pogriješio svjedočeći da će Gonzales u budućnost predstavljati prijetnju za društvo. 

"On se ozbiljno posvetio samousavršavanju, kontemplaciji i molitvi te je izrastao u zrelu, miroljubivu, ljubaznu i duboko religioznu odraslu osobu. Priznaje svoju odgovornost za zločine i nastojao se iskupiti za njih te tražiti iskupljenje kroz svoje postupke", napisali su Gonzalesovi odvjetnici.

Skupina vjerskih vođa također je zatražila od vlasti da zaustave Gonzalesovo pogubljenje. Gonzalesovi odvjetnici navode kako je žalbeni sud u Teksasu prekršio njegova ustavna prava odbivši preispitati njegove tvrdnje da je stručnjak tužiteljstva, psihijatar Edward Gripon pogrešno ustvrdio da bi Gonzales predstavljao opasnost u budućnosti. 

Žrtvin brat podržava smrtnu kaznu

Nakon ponovne procjene Gonzalesa 2022., Gripon je rekao da je njegovo predviđanje bilo pogrešno. "Samo želim da moja majka zna koliko mi je stvarno žao", rekao je Gonzales, koji je u vrijeme ubojstva imao 18 godina, u videu koji je podnio kao dio svog zahtjeva za pomilovanje teksaškom odboru za pomilovanja i uvjetne otpuste.

Ipak, žrtvin brat podržava izvršenje pogubljenja. David Townsend je kritizirao napore da se Gonzales prikaže kao bilo što drugo osim kao osuđeni ubojica koji je počinio "neoprostiva djela". "Naša obitelj ne traži osvetu, već mir nakon godina boli", poručio je. 

Ranije ovog mjeseca, skupina od 11 evangelističkih vođa iz Teksasa i cijele zemlje zatražila je od odbora za uvjetni otpust i guvernera Grega Abbotta da zaustave pogubljenje. Objasnili su kako Gonzales sada pomaže drugim zatvorenicima osuđenima na smrt. 

Odbijena šestomjesečna odgoda

"Pišemo kao kršćani i pozivamo vas da poštedite život još jednom kršćaninu - Ramiru Gonzalesu. Ramiro se promijenio. Budući da se on promijenio, vjerujemo da bi se trebale promijeniti i okolnosti oko njega", naglasili su. 

U ponedjeljak je povjerenstvo za uvjetni otpust glasalo 7:0 protiv izmjene Gonzalesove smrtne kazne na blažu kaznu. Članovi su također odbili odobrenje šestomjesečne odgode. Tužitelji su Gonzalesa opisali kao seksualnog predatora koji je policiji ispričao da je ignorirao žrtvine molbe da joj poštedi život. 

Ako Gonzales bude pogubljen, to će biti drugo pogubljenje ove godine u Teksasu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.