U zagrebačkim Utrinama primijećena velika zmija. Dumovec: Nema razloga za paniku

Foto: Facebook

VELIKA, ali bezopasna zmija izazvala je velik strah u Novom Zagrebu iako, kažu iz Azila Dumovec, razloga za paniku nema. U Dumovcu su primili velik broj poziva i poruka građana s područja Utrina da je na cesti uočena zmija.

Građani su jučer primijetili poveću zmiju kako se sunča na cesti. Kad bi čula da su ljudi u blizini, otišla bi svojim putem.

Dumovec: To je ribarica, neotrovna i bezopasna zmija

"Riječ je o ribarici - neotrovnoj, za ljude bezopasnoj zmiji", pišu stručnjaci iz Dumovca i dodaju: "Očito je zalutala u naselje i kod nekih građana izazvala neugodu. Ako je ponovo vidite, ostavite je na miru. Brzo će se ona odmaknuti od vas i drugih ljudi."

Također, napominju da su zmije zakonom zaštićene te se ne smiju pokušavati uloviti, a i strogo je zabranjen svaki napad na njih.

"Ako želite da je mi premjestimo, nazovite nas. Zmije sada hvataju posljednje zrake sunca te traže mjesto za zimski san. Zato ih sada lakše možete uočiti nego tijekom ostatka godine", ističu iz Dumovca.

Pri susretu sa zmijama najvažnije je biti miran

Zmije ne skaču pa je pri susretu s njima najvažnije ostati smiren, a ako dođe do ugriza, treba sjesti ili leći te pričekati pomoć.

Potrebno je skinuti nakit koji bi mogao postati previše tijesan, a rana se ne smije rezati i ne smije se isisavati mjesto ugriza. Također, rana se ne smije ni zagrijavati ni hladiti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.