Ukida se naknada za vođenje računa. Banke povećavaju sve ostale naknade

Foto: Zagrebačka banka

MINISTARSTVO financija na čelu s ministrom Markom Primorcem je početkom ovog mjeseca najavilo zakonsko ukidanje naknada za vođenje računa u bankama. Banke su to prihvatile relativno mirno, ali izgleda da planiraju nadoknaditi gubitak prihoda od vođenja osnovnih računa tako što su povećali dio ili sve ostale naknade.

Jedna banka je već obavijestila svoje klijente da će na početku 2025. ukinuti naknadu za ugovaranje i vođenje osnovnog računa, ali su istodobno značajno povećane naknade za vođenje drugih računa i ostale usluge banke.

Radi se o Zagrebačkoj banci, najvećoj u Hrvatskoj i s najvećom ostvarenom dobiti u prošloj godini. Ostale banke za sada nisu izdale sličan dokument, ali smo im poslali upit o tome planiraju li povećavati ostale naknade onoga trenutka kada se zakonski zabrani naplata vođenja osnovnog računa. Odgovore ćemo objaviti kada ih dobijemo.

Zagrebačka banka ukida naknadu za vođenje računa, ali povećava skoro sve ostale naknade

Prema Obavijesti o izmjenama i dopunama Odluke o tarifi naknada za usluge te izmjenama i dopunama Općih uvjeta poslovanja Zagrebačke banke d.d., koja je objavljena 10. listopada na službenim stranicama banke, ukidaju se naknade za ugovaranje i vođenje osnovnog računa.

Ali istodobno se povećavaju skoro sve ostale naknade, neke i drastično. Odluka stupa na snagu 8. siječnja 2025., a banka tvrdi da odluku o ukidanju naknada za osnovne račune donosi "u skladu s društvenom odgovornošću".

Do 7. siječnja će naknada za vođenje osnovnog računa biti 1.99 eura, a sljedećeg dana se ukida. Paketi usluga banke, koji osim samog računa uključuju online bankarstvo, besplatnu upisninu i članarine za kreditne kartice, osiguranja, asistencije itd., rastu.

Tako će cijena Optimum paket računa narasti s 3.98 eura mjesečno na 5.90 eura mjesečno. Ekspert paket računa će poskupjeti sa 7.96 eura na 11.50 eura, Zlatni paket s 10.62 eura na 15 eura itd.

Zaba Obavijest by Branimir Perković on Scribd

Država više od desetljeća pogoduje bankama, sada se to ukida

Država je 2013. ukinula mogućnost da se plaće isplaćuju u gotovini, moraju se isplaćivati isključivo na žiro ili tekući račun radnika u banci. Među ostalom, time se pogodovalo bankama jer su postale nezaobilazne za rad u Hrvatskoj, s obzirom na to da je svaki radnik od tada morao imati otvoren račun u banci da bi uopće mogao primati plaću.

Banke su naplaćivale vođenje tih računa, čak i kada ne bi bile dio proširenog paketa usluga nego samo osnovni. Tako im je zapravo silom zakona osiguran određeni prihod, jer je samo preko njih moguća isplata plaće u Hrvatskoj.

Naknade za vođenje računa su rasle, što se posebno izrazilo u godinama nakon pandemije, tj. za vrijeme kada su rasle sve cijene u gospodarstvu. Kroz 2022. i 2023. je većina velikih banaka povećala naknade, što su uglavnom pravdale rastom troškova poslovanja. U istom razdoblju je broj zaposlenih u bankama padao. 

Banke pozvane da objasne zašto povećavaju naknade

Ministarstvo financija je početkom ovog mjeseca objavilo da razmatra zakonska rješenja za naknade banaka. O tome je upozorilo i HNB, koji bi trebao biti glavna institucija koja kontrolira poslovanje financijskog sektora.

Nakon toga je HNB, na čelu s guvernerom Borisom Vujčićem, poslao zahtjev bankama da dostave metodologije na temelju kojih su izračunale da je potrebno povećavati naknade ove i prethodnih godina.

"Ako se neka naknada mijenja, da postoji razlog odnosno opravdanje zašto se to događa. Očekujemo da banke na to odgovore, izradom i predstavljanjem te metodologije", izjavio je guverner Vujčić za vrijeme održavanja foruma Tržišta kapitala 2024.: Budućnost štednje i ulaganja.

Ministar financija Marko Primorac je prisustvovao istom forumu, a za novinare je rekao da "nema potrebe da naplaćuju naknade u tom obliku, tim iznosima, na taj način, i općenito toj skupini korisnika, uključujući de facto sve građane. Razgovaramo o tom pitanju i tražimo primjereno rješenje."

Banke su već povećavale naknade

To je bilo dan prije nego što je Zagrebačka banka objavila novu obavijest, kojom je ukinula naknadu za vođenje osnovnog računa "u skladu s društvenom odgovornošću", ali istodobno povećala ostale naknade.

Ove godine je većina banaka povećala naknade. Osim za vođenje računa, rasle su i naknade za kreditne transfere, gotovinske uplate i drugo. Erste banka je povećala naknade još u ožujku, a nakon nje su uslijedili OTP (travanj), i HPB (kolovoz). Raiffeisen banka ove godine nije povećavala naknade, kao ni Zagrebačka banka.

Hrvatska udruga banaka (HUB) je na upit Hine o ukidanju naknada za vođenje računa odgovorila: "Banke će, kao i do sada, postupati u skladu sa zakonskim rješenjima, uključujući i najnovije najavljene izmjene. U ovom trenutku ne raspolažemo sa svim potrebnim detaljima zakonskih izmjena, ali naglašavamo da su banke spremne surađivati s nadležnim institucijama kako bi se osigurala uspješna implementacija ovih promjena."

Poslali smo upit ostalim bankama (osim Zagrebačke) o tome planiraju li povećavati ostale naknade da bi nadoknadile izgubljene prihode zbog zakonske zabrane naplate naknade za vođenje računa, na što nam je odgovoreno da se banke neće izjašnjavati svaka posebno nego će Hrvatska udruga banaka poslati zajednički stav svih banaka. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.